Jump to content

Az ösztönöd vezéreljen

2018. 08. 09. 19:00

Ha beütjük a keresőbe a diéta szót, akkor arra akár több ezer találat és lehetőség tárul elénk. Ebből a tömegből kiválasztani azt, amelyik kivitelezhető és egyben hatékony is, no, ember legyen a talpán.

Nemcsak sokféle diétás lehetőség létezik, de sok szakkönyv, blog, tea, tabletta és egyéb termék hirdeti, hogy az a legjobb megoldás a feleslegtől való megszabaduláshoz. Ebbe nemcsak bele lehet veszni, de bele lehet fáradni is. Aki egymás után több diétás módszert is kipróbált, ám nem sok eredményt ért el, annak felüdítően fog hangzani az új módszer, amelynek lényege az ösztönös táplálkozás.

Az intuitív étkezés azt jelenti, hogy akkor kell enni, amikor éhesnek érezzük magunkat és akkor kell befejezni, amikor még kellemesen érezzük magukat. Tehát már nem vagyunk éhesek, de még dugig sincs a pocak.

Egyes diéták alatt szinte annyira kiéhezik az ember, hogy elveszítheti önuralmát. Annyira felborulhat a diéta rendje, hogy utána habzsolásba csap át, amely tönkreteheti az addig elért sikert. Egyes diéták ráadásul boldogtalanná tehetik az embert.

Mit is jelent az intuitív evés? Gondoljunk erre úgy, hogy ez nem diéta. Egy módszer, amelyhez nem kell más csak mi magunk. Saját magunkra kell figyelnünk, mert a testünk üzen, csak a mai világban máshogy megy az evés is. Nem csak akkor nyúlunk táplálék után, ha éhesek vagyunk, hanem van, akinél ez hobbi, van, akinél unaloműzés. Pótcselekvés öröm vagy bánat megélésekor, de szeretünk egy film megnézését is az evéssel összekapcsolni. Eszünk jeles eseményeken és persze azért is, mert éhesek vagyunk.

Az intuitív étkezés arra motivál, hogy akkor együnk, amikor az éhségérzet megjelenik. Amilyen gyorsan csak lehet, jutassunk a szervezetünkbe ételt. Természetesen a legjobb, ha olyan élelmet veszünk magunkhoz, ami egyben egészséges is. Ha mindig akkor eszünk, amikor az éhség jelentkezik, akkor az agyunkat arra tanítjuk meg, hogy az élelem csakis az éhség csillapítására való, nem pedig azért, hogy akkor is telenyomjuk magunkat, ha nem is vagyunk éhesek.

Az intuitív evés során tehát figyelni kell szervezetünk éhségjelzésére, és azonnal táplálékot kell magunkhoz venni. Ugyanúgy figyelni kell azonban arra is, hogy mikor jelzi a testünk, elég volt, megtelt. Az már gond, ha meg sem tudunk moccanni, fáj a hasunk is, mert annyira telepakoltuk. Akkor kell az étkezést befejezni, amikor kellemesen megteltnek érezzük magunkat. Még nem feszül a hasunk, de már nem is vagyunk éhesek. Ha pedig úgy érezzük, azon a ponton vagyunk, akkor is ott kell hagyni az ételt a tányéron, ha még nem fogyasztottunk el mindet.

Az intuitív étkezés során nem árt, ha olyan élelmet veszünk magunkhoz, ami egészséges, tápláló, de az ne olyan legyen, amit nem szívesen fogyasztunk. Tehát legyen az olyan étel, amelyet kívánunk is. Amíg esszük az ételt, koncentráljunk a rágásra, a minél alaposabb aprításra, valamint az ízekre. Adjuk át magunkat az étkezés mámorának.

Az ösztönös étkezés mellé iktassunk be mozgást is és sose együnk csak azért, hogy megnyugtassuk magunkat. Az örömön és a bánaton is tudatunk által kell uralkodni, nem pedig úgy, hogy magunkba tömünk mindent, amit látunk. Tiszteljük a saját testünket és egészségünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: azumio.com, purehealthyway.com, gooddecisions.com)