Jump to content

Gondoltál már arra, hogy az optimizmus nem mindig jó?

2018. 08. 17. 19:00

A legnagyobb gondunkban is sokat segíthet a problémához való hozzáállásunk. Az optimizmus sok mindenen könnyebben átlendíthet, és mindenfelől azt halljuk, hogy mennyire jó, hasznos és kellő a világunkban. De mindig?

Az optimizmus kell, az optimizmus jó, az optimizmusban semmi negatívumot nem látunk. Sőt, nehéz helyzetünkben áhítozunk arról, hogy milyen jó lenne egy nagy adag optimizmus. Az olyan csupa pozitív tartalmú kifejezés, mint az optimizmus nem is sejteti, hogy annak gyakorlásából bármi rossz is kisülhet.
Az optimizmus gyakorlatára motiválnak mindenfelől, hiszen azzal könnyebbé, harmonikusabbá és boldogabbá tehetjük saját és mások életét is. Sokat lehet erről olvasni és hallani is, de arról jóval kevesebbet beszélnek, hogy az optimizmus bizonyos esetekben és helyzetekben nemcsak hogy nem előny, hanem egyenesen ártó és káros is lehet.

A pozitív életszemlélet hirdetésével ma már bárhol találkozhatunk. Videóban hirdetik, coachok, pszichológusok és könyvek tanítják a pozitív gondolkodás mikéntjeit.

Mindenki vágyik arra, hogy az élete boldog, harmonikus, kiegyensúlyozott legyen, és az önismeretünk fejlesztése mellett a szemléletünkön való változtatásban is lehetőséget látunk arra nézve, hogy az életünk tényleg jobbá váljon. Ha pozitívan, optimistán állunk a világ elé, a világot is jobbnak láthatjuk. Ám a túlzások sosem jó irányba vezérelnek.

Jól tudjuk saját életünkből is, hogy bármennyire is igyekszünk boldogok lenni, olykor a körülmények lehetetlenítik ezt el. A kisebb problémákon képesek vagyunk felülkerekedni, de bizony a nagyon nagy bajokon és nehézségeken már nem mosolygunk. Az nem lenne őszinte és valós, pláne nem természetes. A legnagyobb színjáték az, ha a komoly problémák felett eltekintünk. Attól még nem szűnik meg, csak nem akarjuk tudomásul venni. A nagyon jó dolgokra helyes reakció az öröm, de a problémákra nem reagálhatunk pontosan ugyanígy. Ahogy az öröm, úgy a bánat is őszinte érzés, amit meg is kell élni. Ha azonban magunkra kényszerítünk egy egészen más érzést, akkor az érzelmeinket fojtjuk el.

Senki sem szeret bosszankodni, búslakodni, ám az élet nem rózsaszín ködtől átitatott mese, hanem kiszámíthatatlan, változatos, tarkítva bukkanókkal, kanyarokkal, nehézségekkel, veszteségekkel és persze van bele öröm és boldogság is vegyítve. Az érzelmek pedig hasznosak, mert arra terelnek, amerre mennünk kell. Ha valami nem jó, hát meg kell élni, tanulni kell abból, hiszen ezek ösztönöznek a változtatásra. Ha mindig az élet napos oldalát nézzük, attól még nem válik minden jóvá, sőt, ha nem akarjuk a problémákat észrevenni, azok nemhogy nem tűnnek el, hanem csak eltussoljuk, elfojtjuk magunkban. Helye van az életünkben a jó és a rossz érzelmeknek is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: amyeisenstein.com, verywellmind.com, steemit.com)