Jump to content

Becsüld magad annyira, hogy dolgozol az önbecsüléseden

2018. 10. 15. 19:00

Egy másik személlyel való kapcsolatod egyik alanya te magad vagy. A saját magaddal való kapcsolatod meghatározza, hogy merre halad tovább az életed. Befolyásolja a választásaidat, a társas kapcsolataidat is.

Az önmagunkkal való kapcsolatunk határozza meg, hogy kit választunk párunknak, barátainknak, és még munkahelyet is ez alapján keresünk. Aki békében él önmagával, szereti, becsüli önmagát, megadja annak a módját, hogy testét és lelkét is kényeztesse. Vagyis nem elégszik meg őt lehúzó kapcsolatokban elmélyülni, belesüppedni, de ugyanígy a munkahelyről való kilépés sem áll távol tőle, ha a feltételek olyanok, amelyek számára elégtelenek. Ám, aki saját magával is hadilábon áll, állandóan degradálja önmagát, annak megfelelővé válik hasonló minőségű élete is.

Egyik sem végleges állapot, mindkettő felfogáson lehet változtatni, de érdemes csak akkor váltani, ha a negatívból a jó irányba tudjuk az életünket terelni. Nem mindig vagyunk topon, és nem élhetünk meg mindig magaslatokat, de még ebben a helyzetben is a legfontosabb, hogy ne bántsuk saját magunkat. Egy szakítás, egy munkahely elvesztése kibillentheti egyensúlyunkból és hitünkből is. Motoszkálhat bennünk olyan gondolat, hogy nem vagyunk elegendőek, és ez önbecsülésünk megingását eredményezi. A mélységből nehéz felszínre törni. Van, akinek ehhez külső segítség szükséges, mások maguk próbálják megoldani. Tarthat hosszabb és rövidebb ideig is. A legfontosabb az, hogy ez az állapot ne épüljön be az ember tudatába, mert elindul az sorsunk romba döntésének folyamata.

Az önbántalmazók saját magukkal nincsenek megelégedve alapvetően, azonban magukon kívül a világot is hibáztatják sorsukért. Ez az életmód azt is eredményezheti, hogy eleinte csak saját magát vádolja helyzetéért, csakhogy ez a negatív felfogás kihat mindenre és mindenkire. Hibássá válik egyre több mindenki, és az önmaga bántalmazásán túl ez már más személyekre is ki fog terjedni.  

Habár életünket számos tényező befolyásolja, még mindig nagy úr vagyunk saját magunk életében, tehát lehetőség is van arra, hogy jobbá tegyük. Első körben vállaljuk felelősséget cselekedeteinkért.

Van az a mondás, hogy amit adsz, azt kapsz. Ez alapján tehát tényleg érdemes energiánkat jóra felhasználni, mert a törvényszerűség alapján azután ránk is jó vár. Nem is kell arra várni, hogy ez a gépezet magától vagy mástól beinduljon, hiszen kezdődhet velünk. Az első feladat az, hogy vegyük szemügyre életünket. Mellőzzük életünkből a lehúzó, negatív irányú kapcsolatokat és információkat is. Nemcsak a párkapcsolat romolhat meg és alázhat le, hanem egy baráti kapcsolat is. Ezekből kell kiszabadulni. Nem biztos, hogy könnyű lesz, de a felszabadulást érezni lehet. Az önbántalmazás felismerése az első lépcsőfok, de az azok elhagyása nyitja meg az utat, hogy elérjük önbesülésünkig.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)