Jump to content

Vásárold magad nyugodtra!

2018. 10. 25. 17:00

A mai világ jellemzője, hogy stresszesek vagyunk, több oldalról érhet feszültségforrás, és odahaza kellene kipihennünk magunkat, de inkább az otthon lehet az a terep, ahol levezethetjük a feszültséget.

A legjobb, ha van valamilyen praktikánk, amellyel meg tudunk szabadulni a stressztől. Ennek lehetőségét megtalálhatjuk a házimunkában, a sportban, a hobbinkban. A legrosszabb változata az, ha a családtagjainkon csattan az ostor, és velük veszekszünk.

A vásárlás napi tevékenységeink egyike, ám ezzel nemcsak azokat a termékeket vásároljuk meg, amelyek a háztartásunkba fontosak. Akkor is vásárolunk, ha szeretnénk jobban érezni magunkat. A vásárlási mánia nemcsak a nők saját mániája lehet, hiszen a férfiak is szívesen tartózkodnak olyan üzletekben, ahol a termékek a kedvükre valók. Mert a vásárlás boldoggá tehet, és tesz is. Gondoljunk csak arra, amikor úgy érezzük, hogy valamiben eredményesen szerepeltünk, és ezt az örömöt megfejeljük egy olyan termék megvásárlásával, amelyet már egy ideje terveztünk. Akkor, amikor valami nagyobb dolgot vittünk véghez, szinte megérdemeltnek tartjuk, hogy megjutalmazzuk magunkat. De ha bánatunk van, akkor is némi lelki gyógyírt jelenthet egy csoki vásárlása és elfogyasztása. Még nagyobb örömet okozhat egy csinos ruha, lábbeli vásárlása.

A vásárlás sokszor szükségszerű is, de vannak, akik olyan termékekkel térnek haza, amire nem lenne szükségük, de örömet okoz számukra maga a vásárlás folyamata. A nézelődés, a válogatás, az, hogy saját tulajdonuknak tudhatnak egy darabot, kielégítheti vágyaikat. Olyan érzésünk támad, mintha az, aki így vásárol, a magánéleti problémáit, egyedüllétét igyekszik a vásárlással kompenzálni, ezért az ilyenfajta vásárlást leginkábba magányosok szórakozásának tartják, pedig a vásárlás akár terápiaként is felfogható.

Az nem túl pozitív, ha valaki csakis azért vásárol, hogy minél több holmit halmozzon fel maga körül, valamint hogy másokkal vetekedjen. Akik csak azért vásárolnak több terméket és adnak ki több pénzt, hogy másokkal vetekedjenek, másoknak megmutassák, hogy mennyi pénzük vannak, hamarabb magányossá válnak. Akik számára a vásárlás örömet okoz, az már akár pozitív is lehet. Ez utóbbi kategóriához tartozókra ugyanis az a jellemző, hogy nem is magányosak, boldogok attól, hogy vásárolhatnak. Ebben az esetben nem az hajtja a vásárlót, hogy mással vetélkedhessen, csupán saját magának szeretne kedvezni, és a vásárlás élményével tud is. Vagyis nem az irigység és az összehasonlítás a mérvadó.

Egy jó üzlet, egy olyan termék megvásárlása, amely kivételes lehetőségnek, jó vételnek ígérkezik, az emberben olyan izgalmat kelt, mint szexualitás közben. Egy olyan akció, amely felkelti a vásárlók figyelmét, érzelmileg is hatással van, a termék megszerzése nagy örömet okoz. Azok a reklámok, akciós felhívások az igazán hatékonyak, amelyek érzelmeket váltanak ki a vásárlókból.

Ha szomorú vagy, terápiás megoldás lehet egy olyan termék megvásárlása, amelyre már vágytál. Addig nem ártalmas, amíg nem mással versenyzel, ténylegesen használható terméket vásárolsz, és ezzel a lelkedet ápolod.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)