Jump to content

Ne háborút jelentsen a karácsony, hanem békét és szeretetet

2018. 12. 18. 19:00

Illúzióként élhet bennünk egy olyan álomkép a karácsonyról, hogy édes illat terjeng az egész házban, a szívünk megtelik örömmel és boldogsággal, a család nagy nyugalomban készíti lelkét az ünnepekre, a téli szünetre.

Ez valóban csak tőlünk függ, és nem kell illúzióként meghagyni, hanem megteremthetjük ennek valóságát is. A nagyobb városokban adventi vásárok biztosítják a meghitt hangulatot. Való igaz, hogy a pénzköltésre motiválnak, de ha nem egy ilyen vásárban akarjuk megvásárolni az ajándékokat, akkor is megdobogtathatja a szívünket a karácsonyi fények hangulata, a kürtőskalács, mézes sütemény illata, és jól eshet egy bögre forrócsokoládé, netán forralt bor.

Az üzletek többségében most már hétköznap is tömegnyomorra kell számítani, a hétvége pedig nem annak való, aki nem bírja elviselni a sok ember közelségét.

A karácsony előtti időszakot élhetjük meg kapkodással, veszekedéssel és a tülekedéssel teliként, de megteremthetjük legalább odahaza a nyugalmat és meghittséget. Más ember életére talán nincs ráhatásunk, így ha karácsonyi vásárba megyünk, számítani kell arra, hogy sok más emberrel fogunk találkozni, és nem is biztos, hogy ez olyan nagy nyugalmat adna lelkünknek.

Ha meghitt ünnepekre vágyunk, akkor azt a lelkünkben és az otthonunkban kell megteremtenünk. Sok családban nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a kötelező ajándékozásra. Nem is lenne gond, ha kézzel készült, vagy apró figyelmességet jelentene, csakhogy sokak esetében ez iszonyatos kiadással jár. Ezt mi magunk teremtjük meg, vagyis a kötelezés megállítása is a mi kezünkben van. Mindenképp nagy terhet ró a családokra a karácsony, ám ezen lehet finomítani. Ezért választják sokan azt a megoldást, hogy csak a gyerekek kapnak ajándékot a családban, a felnőttek az együtt töltött időnek örvendeznek.

Ha az ajándékozás kérdése meg is oldódott a családban, talán az is terhet róhat ránk, hogy családi összejövetelen kell részt venni. Még a jó családi viszony ellenére is lehet ez feszültséggel teli, hiszen ha mi vagyunk a vendéglátók, akkor nagy nyomással nehezedik ránk az, hogy ízletes és mutatós étel kerüljön az asztalra.  Hiába a nyugodt és boldog ünnepi hangulat ideálja, a valóság mutathat mást. A karácsony és a karácsonyi készülődés tehát olykor nemhogy nyugalmat teremtene a szívekben, de feszültségforrás is lehet.

A tülekedés, a készülődés, a megfelelni akarás mind nyomasztóan hathat ránk. Ha ezt minden évben átéljük, akkor itt az ideje, hogy idén nyugodtabbá tegyük a szeretet ünnepét. Az ajándékvásárlást talán már mindenki megejtette, azon már nem kell a fejnek fájnia. De a karácsonynak nem csak erről kell szólnia. Intézzük úgy, hogy jusson elég idő egymásra. Beszélgessünk, forró csokizzunk, borozzunk együtt. Ideje elővenni a társas játékokat és elő bújhat belőlünk a gyerek felnőtt létünk ellenére is. Felejtsük el néhány napra a rohanást, a megfelelni akarást, az idegeskedést. Ez az időszak a lecsendesedésé is lehet. Eleve számot kell vetni a mögöttünk hagyott évvel. Látogassuk meg szeretteinket, jöjjön össze a család. Foglalkozzunk azokkal, akiket szeretünk, töltsünk együtt értékes időt. Érezned kell, hogy a te ünnepedet te irányítod. Olyanná válhat, amilyenné szeretnéd.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)