Jump to content

Legyél fogadalomban erős!

2018. 12. 27. 19:00

Talán minden szilveszterkor megfogadod, hogy újévkor semmit nem fogadsz meg, de az év vége a legjobb alkalom arra, hogy számot vessünk a mögöttünk hagyott évvel.

Az ünnepi időszakban együtt van a család, összejárunk a barátokkal, és terítékre kerülhetnek a régmúlt felelevenített eseményei. Ez az időszak, a téli, amúgy is a behúzódásra kiváló, és amikor többet tudunk a saját gondolatainkkal együtt lenni, talán arra is rádöbbenünk, hogy milyen gazdagok is vagyunk (nem pénzben), vagy épp az ellenkezőjére döbbenünk rá. Még ha nem is akarunk újévi fogadalmat tenni, talán mégis megfogalmazódik bennünk néhány gondolat, hogy az új esztendőben mit kellene máshogyan tennünk. Vezérfonalak igenis kellenek, amelyek arra késztetnek, vagy legalábbis arra emlékeztetnek, hogy javítanunk kell életünk minőségén. Ez lehet fogyás, életmódváltás, káros szokás elhagyása, új személetmód, amely talán kinyitja előttünk az új és jó kapukat a munka, a kapcsolatok terén.

Az új év talán mindenkiben azt a gondolatot indítja el, hogy új lehetőségekkel, szebb élettel ajándékoz meg. Emiatt igyekszünk olyan fogadalmat tenni szilveszterkor, amellyel a jobbat reméljük.

Számtalanszor tapasztaljuk, hogy még ha hangosan ki sem mondtuk a fogadalmat, vagyis csak mi magunk tudtunk létezéséről, csak a töredékét valósítottuk meg. Ilyenkor hálásak vagyunk magunknak azért, hogy nem mondtuk el másoknak, mert így csak saját magunkkal szembenézni. Ha már többen tudnak a fogadalmunkról, akkor nagyobb a nyomás is rajtunk.

Márpedig a fogadalmak nem rosszak, mert azt jelenti, hogy van mit javítani és talán könnyebb megvalósítani is, ha konkrétan megfogalmazódik bennünk, hogy mi az.

Az újévi fogadalmak akkor a legmegtarthatóbbak, ha reálisak. A valóságtól elrugaszkodott ötletek még ötlet szintjén sem működők. Ne nagyon rövid idő alatt akarjunk világot váltani. Olyan fogadalmunk legyen, amely a jó felé változás alapját adhatja meg, és a későbbiekben erre lehet építeni.

Ahhoz, hogy felismerjük mi az, amin változtatni kellene, vissza kell tekinteni a múltra. Ilyenkor a legaktuálisabb, ha az elmúlt évet vesszük szemügyre. Ha megvan az, hogy min szeretnénk változtatni, akkor arra is térjünk ki, hogy ez új gondolat vagy már régóta megjelent vágyként a fejünkben? Ha már egy ideje fontolgatunk valamit, de eddig nem tettük meg, annak mi az oka? Legtöbbször az életmódunkra fogunk mindent. Nincs idő. Tényleg be vagyunk táblázva, ám ez mindenkire igaz, mégis arra szakítunk időt, amire akarunk. Vagyis igenis tudunk többet foglalkozni a szeretteinkkel, csak le kell tudnunk rakni az okos készüléket a kezünkből, vagy épp a munkát kell arra az időre elfelejteni, és sokat segíthet az is, ha megtanulunk nemet mondani. Egyszóval tudatosítani kell magunkat, hogy mi a jelenlegi komfortzónánk. Ahhoz, hogy változni tudjunk magunkon, életünkön, szinte biztosan el kell hagyni annak kényelmességét és biztonságát. A fogadalomtétel mindenképp változást indít el bennünk és csak rajtunk múlik, hogy megmarad az életünkben vagy csak pillanatig tartó fellendülés volt.

Az újévi fogadalom biztos, hogy változással jár, sőt az elején nehézséggel is, ám minden fejben dől el, így az is, hogy tartjuk-e vagy sem. Ha megtaláljuk magunkban azt a belső motivációt, amely a nehézségek ellenére is a folyamatos küzdés energiáját adja, akkor túljuthatunk a krízisen, és a pozitív változáshoz vezethet. Innen pedig már nincs visszaút, csak lehet élvezni döntésünket, kemény munkánk gyümölcsét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)