Jump to content

Csak ne mellém üljön! Stresszmentesebb közlekedés

2018. 12. 29. 19:00

A nagyvárosi élet egészen más jellegű, mint egy csendes kis településen lakni. Amíg az utóbbiban a kellemes séta, vagy a kerékpározás a legcélravezetőbb és legáltalánosabb közlekedési mód, addig ugyanezt a nagyobb városokban a tömegközlekedési eszközök jelentik.

A kisebb településen való élet is jelentheti azt, hogy a nagyobb, munkát adó városokba ingázni kell, így a tömegközlekedési eszközök valamelyikét használjuk, de a nagyvárosokban ez a leggyorsabb módja is annak, hogy eljussunk egyik helyről a másikra.

Márpedig, ha a tömegközlekedést választjuk, akkor sok emberrel találkozunk annak ellenére, hogy erre nem feltétlenül vágyunk. Még több az idegen ember. Aki pedig naponta kénytelen más emberekhez alkalmazkodni, emellett még állandóan figyelnie kell az időt a közlekedési eszközök érkezésére, az utazási idő miatt, annak csupa figyelem és alkalmazkodás minden napja. Sőt ennél sokkal több, ugyanis el kell viselni a tömeget, a lökdösődést, a tolakodást.

Ráadásul a legtöbb utas a biztonságra és a kényelemre törekszik, így ha lehetne, mindenki szeretne helyet foglalni. Az ülőhelyek száma bizony véges. Az azonban nagyon is törvényszerű, hogy egy üres helyért többen fognak tülekedni, és általában olyan ember lesz a nyerő, aki nem a legszimpatikusabb. Még inkább így van ez, ha az üres hely éppen mellettünk van. Szinte törvényszerű, hogy egy szagosabb, kellemetlen viselkedésű, másokkal figyelmetlen utas üljön mellénk.

A tömegközlekedés mindenképp némi stresszel jár, de azokra ez sokkal igazabb, akik napi egy óránál is többet kénytelenek utazni. Mindenkinek megvan a saját intim szférája, amelyet szeretünk távol tartani másoktól, de az utazás ezt nem teszi lehetővé. A heringféle utazás óhatatlanul azt jelenti, hogy mi is belemászunk más aurájába, ahogy a miénkbe is megteszik többen. Ez a két hatás kiszívhatja az emberből az energiát és a jó kedvet, így nem csoda, ha egy dolgos munkanap után sokkal fáradtabban érünk haza.

A tömegközlekedés hatással van az érzelmeinkre. Az állandó alkalmazkodás, az időzítés is fokozott stresszállapot, de ha a rendszerint közlekedő járat késik, csak további bosszúságot okozhat. Márpedig ez napi szinten jelen lehet.

Van néhány íratlan szabály, ami segíthet abban, hogy amit kénytelenek vagyunk idegenek között eltölteni, azt a lehető legkönnyedebben tegyük meg. Ilyen az, hogy a szemkontaktust érdemes kerülni. A mai világban nagy segítséget jelent ehhez az okos technika, hiszen abba könnyen bele tudunk veszni. Egy könyv is elterelheti a tekintetünket és a figyelmünket is. Ha már ülni tudunk, akkor igyekezzünk az ablak felé fordulni, és arra kinyújthatjuk a lábunkat is. Amennyiben a mellettünk lévő hely még üres, de szeretnénk, hogy így is maradjon, akkor rakjuk rá a csomagunkat, vagy pedig eleve a külső helyre üljünk, és a csomagot helyezzük a belső ülésre.

A velünk együtt utazók mindegyike más személyiség, és máshogy is viselkednek. Vannak, akik akár személyes dolgaikat is hangosan kibeszélik másokkal. Ez kínos és kellemetlen lehet a többi utas számára. Ekkor tesz ugyancsak jó szolgálatot az okostelefon, és az azon bekapcsolt zene. Nemcsak a figyelmet tereli el, de a hallottakat is elnyomja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)