Jump to content

Télből a nyárba a szauna segítségével

2019. 01. 11. 19:00

Visszatértünk teljes bevetéssel a munkába. Az ünnepek alatt talán volt idő arra is, hogy kipihenjük magunkat, ám ennek ellenére mégis érezhetjük úgy magunkat, hogy fáradtabbak vagyunk, betegségek üthetik fel a fejüket.

Nemcsak a január, hanem eleve a tél rányomhatja hangulatunkra és egészségünkre a bélyegét. Tehetünk ez ellen azzal, hogy otthonunkat befűtjük, vastagabban öltözünk fel még odahaza is, valamint a réteges öltözködést alkalmazzuk kint is. A havazás látványa ugyan némileg feledteti a tél nyűgeit, de az is sok munkát ad a kertes házban élőknek. Az olvadó hó latyakkal jár, amit a legtöbben nem szívlelünk és számítani kell az utak csúszósságára. Ha ezeket viszonylag rugalmasabban is tudjuk kezelni, a napfény hiánya bizony mindenkit megviselhet.

Fényre és melegre vágyunk. Ezek otthoni megvalósítása is jót tesz testnek és léleknek, de van még valami, amivel sokat lendíthetünk lerombolt hangulatunkon, sőt még egészségi állapotunkon is.

A munkahely és az otthonunk között ingázva alig várjuk, hogy egyik helyről a másikra eljussunk. Legfőbb vágyunk mégis az, hogy minél hamarabb hazaérjünk. A melegre nemcsak otthon lelhetünk rá, hanem a szaunában is. Természetes vágyunk ilyenkor az, hogy meleg helyre húzódjunk, de a szauna ennél sokkal több, ugyanis jót tesz az egészségnek. A körülbelül 90 fokra felmelegített helyiségben való nagyjából negyed órás tartózkodás is nagyon jó hatással van a testünkre. A meghűléses betegségek egyik kellemetlen tüneteként jelentkező köhögés, légzési nehézség, mellkasi fájdalom enyhülhet szaunázással. Az átmelegedett test úgy viselkedik, mintha lázas betegek lennénk, vagyis megemelkedik a fehérvérsejt termelése is. Ez azért nagyon jó, mert így küzd a szervezet a betegségek ellen. Ha nem is érezzük magunkat, akkor a szaunázás a megelőzésben is segíthet, hiszen immunerősítő és méregtelenítő. Ha már kerülget a nátha, a megfázás, a szauna felgyorsíthatja a gyógyulást.

Az tehát egyértelmű, hogy az egészség megőrzésében, a betegség leküzdésében is hatékonyan részt vehet a szauna, de ami plusz előnyt jelenthet, hogy még a bőrünket is szépítheti. Az izzadással, a magas páratartalomnak köszönhetően a pórusok kitágulnak és kitisztulnak. Az elhalt hámrétegek könnyebben eltávolíthatóvá válnak, ezért a bőrünk megfiatalodik.

A szaunában eltöltött időt lehet énidőnek nevezni még akkor is, ha nem egyedül ülünk be a párás melegbe. A szauna az a hely lehet, ahová a gondok elől elhúzódhatunk, azokat magunk mögött hagyva élvezhetjük a meleget és befelé fordulva magunkra koncentrálunk. A szauna tehát a stressz elűzésében is segíthet.

Annak ellenére, hogy odakint tombol a hideg, jó érzés behúzódni a melegbe, ami még szellemileg és fizikailag is feltölthet. Ugyan nem ússzuk meg, hogy a hidegből ne részesüljünk továbbra is, de talán máshogy tudunk a télre gondolni. Hetente legalább egy alkalommal érdemes lenne mindenki számára egy ilyen elvonulás a világ elől.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)