Jump to content

Ki várja már a zsigereiben is a tavaszt?

2019. 02. 07. 19:00

Alig várjuk, hogy eleinte még csak az arcunkat, de megfürdessük a napfényben. Még alig van ereje a napnak, mi mégis élvezzük azt. Az egyhangú búskomorság és szürkeség után felüdülést jelent.

Nem kell sok ahhoz, hogy az emberben beinduljon a zsigereinkben is a tavasz érzése. Habár még csak éppen elolvadt a hó, talán hosszú idő óta most látjuk a napot úgy sütni, hogy azt még a bőrünkön is érezzük. Mintha sejtszinten jutna el a napfény ereje és olvasztaná ki azokat és még a fejünkben lévő gondolatokat is fagyott állapotából.

Télen a havazást várjuk, mert úgy érezzük, hogy akkor igazi és akkor megfelelő a tél, ha ahhoz a hó is hozzátartozik. Köszönjük szépen, kaptunk eleget, vágyunk kielégíttetett, most már jöhet a tavasz. Még csak február eleje van, és tudjuk, hogy még kecsegtethet az időjárás faggyal, akár hóval is, de egy-egy napos nap elhiteti velünk, hogy hamarosan beköszönt a tavasz. Február 2-án a medve sem látta meg az árnyékát. A népi megfigyelésből következtetve is bízhatunk abban, hogy közeleg a tavasz. Legtöbbünk már várja azt az áttörést, amikor a napfény már egyre sűrűbben cirógat, érezhetően melegít, a nappalok egyre hosszabbak és a természet is látványosan szárba szökken. Az ember lelke is mintha kipattanna, és a körülvevő állatok is szertelenebbek, játékosabbak tavasszal.

A tavaszt szoktuk a természet kinyílásának tulajdonítani. Valóban olyankor szoktak megjelenni a tavasz első virághírnökei, aztán fokozatosan bújik elő a földből a többi növény, a fák, bokrok vad rügyezésbe kezdenek, és ez az ember szemét és szívét is jó érzéssel tölti el. A tavasz az új élet, a változás lehetőségét tartogatja. Valóban így van ez, hiszen a melegebb időjárás és a több napfény hatására kevesebb melatonin termelődik a szervezetünkben, de több endorfin. Ez utóbbi felfokozza a szexuális hormonok és a boldogsághormon termelődését, így még szebbnek látunk mindent. Aki egyedül van, az még a szerelem létezésében és újbóli megélésében is sokkal jobban reménykedik.

Tavasszal nagyobb kedvünk van a természetbe kitörni, hiszen télen eleget voltunk a lakásunkba bezárva és az otthonunk, munkahelyünk közötti ingázásra korlátozódtunk nagyon sokszor. Természetesen a telet is lehet élvezni, sokan hódoltak is a téli sportoknak, és erre most még idehaza is volt lehetőség, mégis vágyunk már a melegre, a napfényre, a természet sarjadására, a madárcsicsergésre.

A természet is támogatja azt, hogy kinyíljunk, kíváncsibbak, nyitottabbak legyünk. Akár egy séta, egy túrázás lelkileg és fizikailag is jó hatással lehet ránk, és az emberi kapcsolattartásban is pozitív változásokat eredményezhet. Sokan élik meg a tavasz érkezését úgy, mintha ezáltal az élet is könnyebbé válna. Az évszak változásával a kedélyünk jobb, az energiánk több lehet.

Előfordulhat, amikor a tavasztól várjuk, hogy újra lendületbe hozzon, mégsem az élénkséget tapasztaljuk magunkon, hanem mérhetetlen fáradtságot. Ezt nevezzük tavaszi fáradtságnak, amely azonban nem betegség, hanem egy állapot, amely ellen lehet tenni. A friss levegő, a napfény, a növények közelsége, a testmozgás, az egészséges táplálkozás mind könnyebbé teszi a testünket és a lelkünket is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)