Jump to content

A barátságra időt kell szánni, jót tesz

2019. 02. 13. 19:00

A gazdagságot ugyan vagyontárgyakban és pénzben mérik nagyon sokan, de jól tudjuk, hogy család és barátok nélkül a nagy vagyon hamisnak tűnő önáltatás és egyáltalán nem garancia a boldogságra.

A pénzt hajtja mindenki, hiszen álmaink eléréséhez ezt tartjuk leginkább nélkülözhetetlennek. Amíg a pénz megszerzésére, gyűjtésére koncentrálunk, arra is rájöhetünk, hogy az élet nem csak ennyi, és nagyon fontos dolgok felett elsiklunk. Nem figyelünk oda annyit a családtagjainkra, mint kellene, és ugyanez lehet a barátainkkal.

Az életben vannak olyan dolgok, amelyek a legfontosabbak, és akkor tudjuk meg, hogy mit jelentenek számunkra, ha meginog vagy eltűnik életünkből. Ilyen lehet az egészség megromlása, a családtagok elveszítése vagy a rossz viszony, és a baráti kapcsolatok minősége is legalább ilyen fontos.

Barátságok jöhetnek, mehetnek az életünkben. Olykor csak valami olyan tartja életben a barátinak hitt kapcsolatot, mint közös probléma, közös időtöltés, és mihelyt valami megoldódik az életünkben, a barátság is érvényét veszíti. Lehetnek örökre megmaradó gyerekkori barátaink, és lehet, hogy ezek a barátságok szépen felszívódnak, eltűnnek, helyébe újabb, egészen más mélységű barátság lép.

Hangoztatják és talán az életünkben is tapasztalhattuk, hogy milyen jó, ha az embert szerető család és jó barátok veszik körül. A bajban tudjuk meg csak igazán, hogy ki az, akire számíthatunk, akit igazi barátnak mondhatunk. A barátság oda-vissza alapon működő kapcsolat. Az életünkbe úgy kellenek a barátok, mint a család, és az egészségünk fenntartójaként is úgy funkcionálnak a barátok, mint a vitaminok. Az egészséghez szükséges minden éltető forrásból megfelelő mennyiséghez hozzájutni. A család és a barátok szerepe a lélek egészsége szempontjából ugyanilyen fontosak.

Igaz barátságban nemcsak azt várjuk, hogy mindig nyúljon felénk legalább egy segítő kar, hanem pontosan ezt kínáljuk mi is, ás ehhez sokszor kérni sem kell. A mély barátságban lévők megérzik, hogy a másiknak mire van szüksége. Olyan ez, mint az igaz szerelem, mégis más. A barátság tehát az ember létszükségleteihez sorolható.

Ha nincsenek barátaink, akkor nem élünk teljes életet. Nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség, talán ez is egyértelmű mindenki számára. Sosem kell azt a barátságot sajnálni, amelyik valami miatt megszűnik. Annak oka van, vagy csak addig tartott a szavatossága. Ha azonban visszaemlékszünk az együtt töltött időkre, lehet mégis nagyon jó emlékeket dédelgetünk, és ezért már hálásnak kell lenni.

Szakemberek szerint, ha hetente legalább egy alkalommal tudunk a barátainkkal találkozni, fesztelenül beszélgetni, mindenkiben oldódhat a feszültség. Mindkét nemre igaz a barátságok ápolásának jótékony hatása. Sőt kifejezetten jót tenne, ha hetente legalább két alkalommal is összejönnénk a barátainkkal, de erre kinek van ideje és lehetősége? Márpedig nem lenne rossz. Amikor csak lehetőségünk van, legalább egy kávéra, 20 perc beszélgetésre szálljunk ki a mókuskerékből.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)