Jump to content

Boldogság az anyaságban, anyaság a boldogságban

2019. 02. 19. 19:00

Az anyaság olyan állapot, amikor egy nőnek a testén kívül is dobogni fog a szíve. Az egész élet megváltozik akár egy, akár több gyerkőccel. Anyának lenni nem mindig könnyű.

A sokféle tennivaló, a többféle szerepben való megfelelés nyomása nehezedik mindenkire. Egy anya azonban ennél több súlyt is képes a vállán cipelni. Teszik a dolgukat, legtöbbször szó nélkül és köszönetet nem várva azért, de mint mindenki esetében, náluk is betelhet a pohár, elfáradhatnak.

Az életünk tele van tűzdelve könnyebb és nehezebb időszakokkal, mégsem szabad csak a rosszra koncentrálni, hiszen anyaként felelőssége van minden nőnek, sőt minden szülőnek. Életrevaló, egészséges személyiségű, fizikumú felnőttet szeretnénk kezeink közül kiadni, hogy a világban képes legyen megtalálni a helyét. Ahhoz azonban arra is szükség van, hogy ne csak a negatívumokat, a hiányosságokat, a rosszat tapasztalja a gyerkőc, hanem azt is lássa és látassák vele, hogy mennyi minden szépség van az életben. Nem nagy dolgokra kell gondolni, ugyanis lehet várni a nagy csodát, a hihetetlen gazdagságot, de a boldogság ennél sokkal parányibb összetevőkből adódik.

Mindegy, hogy a gyerekeket reggelente készíteni kell a korai ébredésre, indulásra, vagy ha még picike a gyermek, és otthon van az anyával, akkor is lehetnek nehezebbek a reggelek. Éppen ezért időben érdemes ébredni, és talán néhány perc jut arra, hogy csakis magunkra koncentráljunk.

Egy frissítő zuhany szinte a lelket is felrázza bennünk, ezután egy friss és finom kávé még az életkedvet is vissza tudja hozni belénk. Pláne, ha arra van lehetőség, hogy párunkkal együtt tudjuk elfogyasztani a feketét. Egy kávé mellett talán arra is jut idő, hogy beszélgessenek a szülők a várható napról, vagy egyáltalán bármiről.

Az anyák élete leginkább a gyerekek útjának terelgetéséről szól. Ez így természetes és még akkor is képesek vagyunk aggódni, ha a munkahelyükön végezzük a feladatunkat. Már a várandósság ideje alatt olyan kapocs alakul ki baba és mama között, amely mindig meg is fog maradni (legjobb esetben). Állandóan a gyermekünkre gondolni, egyengetni életüket, terelgetni azt is jelenti, hogy elfáradunk. Éppen ezért egy anya sem önző, ha olykor kiszakad anyai szerepéből kicsit, és ad magára, a lelkére. Ez jelentheti azt, hogy fodrászhoz megy el, megcsináltatja a körmeit, eljár valamilyen kreatív tanfolyamra, edzésre.

Természetesen egy anya nemcsak akkor boldog, ha tud magának perceket lopni, hogy kicsit ellazuljon. Akkor is boldogok vagyunk, ha együtt tudunk lenni gyerkőceinkkel, érdemi időt tudunk együtt tölteni. Még az is boldoggá tud tenni, ha csak nézzük, hogyan játszanak.

Az anyaság nem cseléd állapot. Meg kell abban találni az egyensúlyt, hogy tényleg ne érezzük magunkat a család cselédjének. Azt is el kell fogadni, hogy az életünk nem mindig rózsaszín és szivárványos, de meg kell találni benne az apró örömöket és szépségeket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)