Jump to content

A boldogság öt feltétele

2019. 02. 25. 19:00

Gondolj bele! Csak öt feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy boldogságban élj. Nem sok, igaz? Mégsem éri ezt el mindenki, és legtöbbször ez a saját hibánk is.

A tudatos, gondolkodó ember ugyan igyekszik mindenre magyarázatot találni, keresni, és ha valami nem tervei szerint sikerül, akkor bizony arra is hajlamos, hogy tőle független okokkal magyarázza meg a sikertelenséget. Hibás a környezete, a családja, a munkaköre, a munkahelye, lényegében minden. Az emberek többsége mégis marad benne abban, amiben van, annak ellenére, hogy nem érzi magát jó. Ez a komfortzóna látszólagos biztonsága, amely azonban belülről mégiscsak marcangol.

Ahhoz, hogy az életünk sínre kerüljön nekünk kell tenni. Az utunkat kísérhetik mások is, segíthetnek is nekünk, de a saját életünk nem másról szól, hanem rólunk. Meg kell mozdulnunk azért, hogy valami történjen. A "ha nem történik semmi" az a legjobb állapot nemcsak unalmas, de beszűkíti a teret és a lehetőségeket is. Eljöhet az életünkben az a pont, hogy a nem történés nemcsak borzasztóan egyhangú, de szinte a halállal egyenrangú állapotba sodorhat. Ezen változtatni csak mi magunk tudunk. Amikor már arra a fokozatra jutunk, hogy valamit tenni kell azért, hogy megváltozzon az életünk, akkor önmagunkat is jobban megismerhetjük. Eleve nagyban befolyásolta eddigi életünket is az, hogyan viszonyultunk saját magunkhoz. A pozitív változást csakis akkor tudjuk elindítani, ha jó viszonyt alakítunk ki önmagunkkal. Ez az alapja és az első lépésnek a komfortzónából való kilépésünknek. Nem születünk tökéletesnek, és nem is leszünk maradéktalanul azzá, de megpróbálhatjuk azt, hogy közelítünk ahhoz. Ismerjük fel erényeinket és arra építsünk, azt erősítsük magunkban.

Ne várjuk azt, hogy csigaházunkba vonultan felkeressenek a barátaink. Ha bezárjuk az ajtókat, lehet, hogy néhányan próbálkozni fognak a bejutással. Az állandó visszautasítás, a csukott ajtó azonban elkedvetleníti a próbálkozókat. Ezért fontos az, hogy önmagunkkal jóban legyünk, szeressük magunkat úgy, ahogy vagyunk, mert akkor a világ is jobban kitárulkozhat és ez a más emberekkel való kapcsolatinkban is megmutatkozhat. Társas lények vagyunk, szükségünk van az érintkezésekre, a kapcsolatokra, a barátságra, a szerelemre, a szeretetre. Ezek nélkül értelmetlen és hiábavaló az élet.

Az önmagával jóban lévő, önmagát szerető ember társas kapcsolatai is jobbak lehetnek, de a boldogság csak akkor teljes értékű, ha ehhez az egészség is társul. Tegyünk azért, hogy ápoljuk testünket. A magára és magával igényes ember tesz azért, hogy testét és elméjét is karbantartsa.

A munkába járás és maga a munka napi tevékenységünk, ezért nem mindegy, hogy kényszerből dolgozunk, vagy élvezzük is azt, amit csinálunk. Olyan hivatást és munkát kell keresni, amibe nem halunk bele. Ha már dolgozni kell, akkor legalább ne szenvedésként éljük meg és természetesen a pénz sem mellékes, hiszen kell az életünkhöz.

Akadnak köztünk olyanok, akik a felsoroltak közül több területen nem létező, esetleg nem működő a feltétel. Rajtunk a sor, hogy ezen javítsunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)