Jump to content

Bagolyból nem lesz pacsirta?

2019. 07. 15. 19:00

Az emberek alapvetően kétfélék, vagy éjszakai baglyok, akik késő estig ébren maradnak, és a reggeli ébredés a végzetük, vagy pedig pacsirták, akik korán fekszenek és legalább olyan korán is ébrednek.

A pacsirtákat képviselők mindennapjai sokkal jobban indulhatnak, mint a baglyoké, hiszen a reggeli munkakezdés inkább a pacsirtákhoz van mérve, mint a baglyokhoz. A késő estig, hajnalig tartó ébrenlétet élvezhetjük, azonban ha tartósan későn fekszünk, és a kötelezettségeink miatt korán kelünk, akkor az alvás minőségére és a másnapi tevékenységeinkre is kihat. A bagoly típusú emberek pedig még inkább meg tudják fordítani az alvás és az ébrenlét időszakát szabadságuk alatt. Ilyenkor jobban elengedhetik magukat, hajnalban alszanak el, mivel azonban megtehetik, nem kell korán kelniük, így szép óvatosan megfordul a napi egyensúly. Ezt nemcsak a szabadság, de a hétvégék idején is meg tudják tenni, amely azonban a bioritmus teljes zavarához vezethet.

Talán nem sokak számára ismerős a szociális jetlag kifejezés, azonban pontosan azt takarja, amelyet az feljebb leírtunk. A pihenési és az ébrenléti időszak minél nagyobb zavara egyenes út a betegségekhez.

A bagoly típusú emberek számára a hétköznapok reggeljei a kínzással egyenértékűek lehetnek. Téves elgondolás, hogy ez szokás, neveltetés kérdése csupán. A genetikai kódolás ugyanis meghatározza, hogy melyik kategóriába tartozunk. Az, hogy pacsirták vagy baglyok vagyunk tehát örökletes, de tény, hogy ezen lehet némileg csiszolni szokásaink bevezetésével, és egyes életkorokban más lehet az alvásigény is.

Ha tehát a hétköznapok és a hétvégék (szabadságok) alvási szokásai jócskán eltérnek egymástól, az a szociális jetlag. Olyan, mintha a szervezetünk egy másik időzónába kerülne, és az időeltolódást szenvedné meg.

A hétköznapok rohanása mellett márpedig szeretjük a hétvégeken elengedni magunkat. Ilyenkor beleférhet még egy film az éjszakába, hiszen másnap reggel nem kell korán kelni. És nem is kelünk, ennek ellenére nem érezzük magunkat pihentebbnek. Ez pedig olyan zavart kelt a rendszerben, amelyek betegségeket okozhatnak, így a szociális jetlag esetében fennáll a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázata.

A pacsirták pedig talán még hétvégén, amikor tovább alhatnának, akkor is kelnek úgy, ahogy a nap is. Az ők életük sokkal könnyebb ezáltal, mert a szociális jetlag fogalma ismeretlen számukra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)