Jump to content

Ki a boldogabb?

2019. 08. 05. 19:00

Egy nő tényleg csak akkor teljesedhet ki, ha gyermekeket vállal? Értéktelen, a természet törvényeinek ellenálló az, aki nem szül gyermeket a világ? Netalán nem is nevezhető igazi nőnek, aki sosem szült?

A minap olvastam egy cikket. Egy amerikai, éppen 107. születésnapját ünneplő idős hölgy válaszolt arra a kérdésre, hogy minek köszönheti hosszú életét. Azt mondta, hogy százon túli életkorát azért élhette meg, mert sosem ment férjhez. Valószínűleg arra célzott az idős néni, hogy nem kellett alkalmazkodni a magánéletében, odahaza, és minden, a férfiak idegesítő viselkedése és szokása elkerülte őt. Azt is figyelembe kell venni, hogy lehet szerelmes az ember annak ellenére is, hogy nem köt házasságot valakivel. Természetesen ez is egy felfogás, és egy lehetőség a boldog életre, de a legtöbben szerelemre vágyunk, igazi társra, akivel kölcsönösen számíthatunk egymásra.

Kétségtelen, hogy mind fizikumunkban különbözőek vagyunk, de a felfogásunkban is megmutatkozhat ez. A mi társadalmunkban megvannak azok az általános szabályok, amelyek mentén a legtöbben igyekszünk haladni. Ebbe születtünk bele, ennek megfelelően neveltek, ezeket a mintákat láttuk otthon és a környezetünkben is. A biológiai és szellemi érés során elérve a felnőtt kort igényünk lesz a szerelemre, a családalapításra, az önálló élet belekezdésébe. Ha ránk köszönt a szerelem, akkor pedig mindig várják tőlünk a következő lépést. Külön élet és kapcsolat mellett mindig van aktuális kérdés: Mikor házasodtok össze? Mikor tervezitek a babavállalást? Mikor érkezik a kistesó? Még lehetne sorolni.

Nem mindenki köszönt rá az igaz szerelem olyan könnyen. És ha meg is találják egymást, talán nem abban látják a boldogság kulcsát, hogy közös gyermekük szülessen. Ennek hátterében sokféle tényező állhat. Dönthet úgy egy pár, hogy nem szeretnének gyermeket, de a családalapítási tervbe beleszólhat betegség, meddőség is.

A legtöbb nő álma és vágya az anyaság. Ezt az álmot már akár kislány korunkban dédelgethetjük, és egyre erősödhet bennünk a vágy, ahogy felnövünk. Amikor megtaláljuk ehhez a társunkat is, úgy érezzük eljött az ideje, hogy anyává legyünk. Azonban ez nem mindenkinél történik meg. Sokan megtesznek azért mindent, hogy végre babájuk szülessen, míg mások egészen mást tartanak fontosnak az életükben. Mire odakerülne a sor, hogy renden van az élete, megtalálta a helyét és a párját is, talán már kicsúszottnak érzi magát az időből. Felelősen dönt, nem vállal gyereket egy bizonyos kor után. Mégis lehet boldog.

Kinek van joga megítélni és egyáltalán igazán rálátása arra, hogy ki a boldog és ki nem az? Egy anyává vált nő már sosem tudhatja meg, hogy milyen lett volna az élete, ha nem hoz világra gyermekeket. Ahogy a sosem szült nő sem tudja meg, milyen boldogságot adhat az anyaság. Mindegyik életben lehet boldog és kiteljesedett életet élni, de másfajta boldogságot jelent, ez nem vitás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)