Jump to content

Az ölelés ereje most még fontosabb

2020. 04. 14. 19:00

Modern technika, hasznos berendezések lepik el otthonunkat, mégsem tudják visszaadni szeretteink közelségét. Ezt most elvette tőlünk a koronavírus.

Többféleképp megélhetjük és reagálhatunk a koronavírus miatti korlátozó intézkedésekre. Örülhettünk, hogy többet lehetünk otthon, együtt tanulhatunk gyermekeinkkel, azonban egy idő után óriási teherként nehezedett a legtöbbekre az állandó együttlétből fakadó feszültség, és ezt csak tetézi a bizonytalanság. Idősebb, veszélyeztetett korú hozzátartozóinkkal alig tarthatjuk a kapcsolatot, a velük való érintkezést a minimálisra csökkentettük. Hiányzik az ölelésük, a jelenlétük. Csak némi vigaszt nyújt, hogy beszélni tudunk velük telefonon keresztül, elérjük őket akár az internet segítségével.

A testi érintkezés kijár minden embernek. A szeretteink, a családunk, a barátokkal való online kommunikáció csak hiánypótló megoldás lehet, az nem elégíti ki az ölelés hiányát. Ebben az időszakban pedig különösen felértékelődhet az ölelés jelentősége, és az annak hiányából fakadó érzés.

Nem véletlenül. Az érintésnek – közte az ölelésnek is – gyógyító ereje van, amely már életünk kezdeti szakaszában szerepelnie kell ahhoz, hogy egészséges testi és lelki fejlődést produkáljunk. Minden életkorban szükség van az érintésekre, mert azok feltöltenek, megnyugtatnak, ugyanis hatással vagyunk egymásra. Csökkentheti a fájdalmat, hatékony gyógyszere a stressznek és a szorongásnak. hatással van emberi kapcsolataink minőségére is.

Nem akárkivel érintkezünk, főleg nem bizalmasan. Az ölelés márpedig azt jelenti, hogy valakit közel kell engednünk magunkhoz. Ez olyan bensőséges folyamat, amely az agyban beindítja a boldogsághormon termelését, ettől érezzük magunkat jobban.

Az ölelés gyógyító ereje akkor érvényesül igazán, ha azt kitartjuk és legalább 20 másodpercig összeölelkezve maradunk. Mit nem adnánk most azért, hogy az idős szeretteinket megölelgessük?!

Ha a veszélyeztetett korú személyekkel most nem is tudunk testi kontaktust kialakítani, mindenképp hívjuk fel őket, a velünk élő szeretteinket pedig ölelgessük meg. Aki egyedül van, de mellette van a kis kedvence, simogassa minél többet ebben az időszakban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)