Jump to content

Nem akartad, de megvetted

2020. 09. 02. 19:00

Vásárolunk, ha kell, ha nem. Nagyon is sok esetben van ez így és olyan dolgokért is pénzt adunk ki, amelyeket nem is terveztünk megvásárolni.

Jó esetben bevásárló listával a kezünkben térünk be a boltba és a listán szereplő termékekre szorítkozunk vásárláskor. Ez költséghatékony és tudatos vásárlás, amelytől igyekszünk nem eltérni. Ha azonban csak gondolatainkban léteznek a vásárolni való termékek, a bolt sorai között kanyarogva könnyebben megesik, hogy plusz termékek is landolnak a kosárba.

Habár már online is vásárolhatunk és a koronavírus elleni védekezés során arra is ösztönöztek minket, hogy ezt a fajta vásárlást szorgalmazzuk, még mindig jó időtöltés lehet, ha nagy bevásárlóközpontokba járunk. Egy esősebb, nyűgösebb hétvégén akár családi program is lehet, hiszen azon túl, hogy minden megtalálható egy helyen, még enni, inni, a gyerekeknek játszani is lehet az erre kialakított helyen. Ha már elmegyünk egy bevásárlóközpontba, akkor az történhet céllal vagy cél nélkül is, időtöltés gyanánt. Még ha konkrét terveink vannak arra nézve, hogy mire van szüksége a családnak – legyen az élelmiszer, lakberendezési tárgy, ruha – nagy az esélye annak, hogy olyan termékeket is megvásárolunk, amelyet eredendően nem is terveztünk.

Vásárlásaink során szeretünk jól vásárolni. Azaz legalábbis látszólag jól járni. A szettben, együtt értékesített termékek nagyobb összeget képviselnek, de ez szemünknek kevésbé tetszetős. Sokkal jobban érezhetjük magunkat akkor, ha ugyanazon termékeket külön-külön kisebb összegért vásároljuk meg. A végösszeg lehet ugyanannyi, mint szettben, mégis az egyenként kiadott kisebb összeg jobban tetszik.

Figyeljük az akciókat és sokan rá is vagyunk kattanva. A boltok is felkészülnek arra, hogy felhívják a figyelmet a leárazásokra. Az eredeti árat kisebb betűvel és lehúzva mutatják, míg az új, akciós árat naggyal, hogy a vevő szemű megakadjon azon és ellenállhatatlan késztetést érezzen a megvásárlására.

Nemcsak a számok, hanem a színek és a hangok is hatnak ránk bevásárlásaink során. Pláne akkor, ha nem teljesen céltudatosan tesszük mindezt. Ha nincs összeállított listánk, amihez mereven tartjuk magunkat, akkor az üzletekben szóló halk zene lenyugtat, időt szánunk arra, hogy megnézzük az akciókat, a választékot és szinte biztos, hogy vásárolunk is. A vidám színek jó kedvre derítenek, és a pénzköltésre sarkallnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)