Jump to content

Ha ezeket tapasztalod, akkor kiégtél

2021. 03. 04. 19:00

A stressz olyan szinten jelen van életünkben, hogy az beférkőzhet a magánéletünkben is. Ebben az állapotban nehéz megtalálni az élet szépségeit.

Életünk során megtapasztalhatjuk a hullámvasutat, vagyis egyszer lent, máskor pedig fent. Sosincs olyan, hogy mindig csak az élet rossz oldalát látjuk, tapasztaljuk. El kell fogadnunk, hogy nem tudunk mindig maximálisan teljesíteni és erőnk is véges. Az, hogy olykor megtapasztaljuk a hangulatunk legmélyét még nem egyenrangú a kiégés állapotával.

 

Milyen az, aki kiégett?

Számos nehézséggel találkozhatunk nap mint nap akár a munkahelyen, akár a magánéletünkben is és ha ezek halmozottan jelen vannak életünkben, akkor az nagyon megterheli fizikai és mentális erőnlétünket is.  A kiégés megmutatkozhat fáradékonyságban, ingerlékenységben, alvászavarban, fejfájásban, migrénben, testsúlyváltozásban. Ezek egyenként is kellemetlenségeket okoznak nekünk, de ha együtt vannak jelen az teljesen legyengíti a szervezetünket.

Szakaszosan

A kiégés egy folyamat, annak szakaszai vannak. Az első szakaszban senki sem gondolná, hogy kiégésről van szó, hiszen megvan a kellő lelkesedés mindenben, a magánéletben és a munkahelyen egyaránt. Aztán ez a lelkesedés kezd alábbhagyni, annak ellenére, hogy kreativitás terén még mindig megmutathatjuk magunkat. Ha azonban nincs meg a balansz az életünkben, úgy valamerre billen a mérleg nyelve. Vagy a munka felé, a magánélet ellenében, vagy pedig fordítva. Ha az egyensúly megbomlik, akkor egyre inkább azt érezzük, hogy belekerültünk egy olyan mókuskerékbe, amelyből nem tudunk kiszállni. Kiábrándulás, az érdeklődés, a lelkesedés elmarad. Nincs máshoz kedvünk, mint magunkra figyelni, magunkban lenni, amely óhatatlanul elszeparál másoktól. A következő szakaszban már kézzel fogható jelei vannak annak, hogy valami nem stimmel. Ez a frusztráció pedig már az élet egészére rányomhatja a bélyegét. Ettől persze csak még frusztráltabbá válhatunk, amely felemésztheti az emberi kapcsolatainkat, a munkahelyi teljesítményünket is.

 

Megoldás

A kiégés olyan mély állapot, amelyből lehet, hogy önként ki sem tudunk szakadni. Habár mindenre van megoldás, ilyen helyzetben nem úgy látjuk a világot, mint lehetne. Fel kell kutatni annak okát, amely ezt az állapotot idézte bennünk és keresni kell olyan új utat, amely értelmet és célokat tár elénk. Ha ez megvan lendületet is veszünk. Mindenképp támogatnunk kell a szervezetünket egészséges ételekkel és testmozgással, valamint a minőségi és mennyiségi alvást is iktassuk be.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)