Jump to content

Jön a szabadság üdvrivalgás nélkül?

2021. 05. 10. 19:00

Jó ideje beleszól az élet normális menetébe a koronavírus és a miatta elrendelt korlátozások.

Lassan másfél éve lesz, hogy az életünk részévé vált az állandósult kézfertőtlenítés, a szemmel vásárlás, a maszkviselés, a minimum másfél méteres távolságtartás, az időben vásárlás, az otthon maradás. Habár tavaly nyáron megéltünk egy kis felszabadulást, amely utazásra, nyaralásra – leginkább belföldi – csábított minket, majd novembertől ismét életbe léptek a szigorítások.

Zene volt füleinknek, amikor azt hallottuk a médiából, hogy óvatosan megkezdik az újranyitásokat. Az iskolákba visszatérhettek az alsós diákok, május 10-től pedig már a nagyobb gyerekek is visszaülhetnek az iskolapadba. A home office munkarendből is vissza lehet költözni az irodába. A szórakozóhelyek teraszai fogadhatták először a vendégeiket, de lassan már be is térhetünk egy ebédre, egy kávéra a vendéglátóhelyekre.

Megvan ennek a szabálya. A nyájimmunitás, az oltottság megfelelő létéhez kötötték az ország biztonságos „újraélesztését”. Mára már a Covid-19 elleni vakcina valamelyikével beoltottak száma meghaladja a 4 milliót. Nemcsak benépesedhetnek az utcák, az állatkertek és szabadon járhatunk vásárolni, barátokhoz, családtagokhoz, hanem már arról is szó van, hogy hamarosan végre nyugodtan otthon felejthetjük a maszkot, mert nem lesz kötelező a viselete. A nyár is úgy tűnik, hogy olyan lehet, amilyet szeretnénk. Szabadon utazhatunk, de ha nem is tervezünk nagy nyaralásokat, akkor legalább annak nem szabnak határokat, hogy hány családtaggal és baráttal találkozhatunk. A nyárára tervezett esküvők esetében sem kell a 10 fős maximumot meghatározni, ami valljuk be őszintén, nagyon kritikus és hajmeresztő azok számára, akik ezt a fontos napot nem szűk körűre tervezik.

Öröm nélkül

Nem mindenki örül ennek a hirtelen jött, még ha óvatosnak is induló szabadságnak. 4 millión túl van azoknak a száma, akik kaptak védőoltást. Ennek a számnak a szépséghibája csak abban rejlik, hogy ebbe az is beletartozik, aki még csak az első vakcinát kapta meg. Vannak egy jó páran. Sorra érkeznek azok a hírek, hogy oltás után is megbetegedtek Covid-19-ben, akár a második után is, ami arra enged következtetni, hogy nem egyforma védettséget adnak se a különböző vakcinák és az egyének sem egyformán reagálnak. Ebből pedig az is kiszűrhető, hogy a nyájimmunitás még nem alakult ki.

Nem véletlen, ha sokan annak ellenére sem éltek a nagy szabadság lehetőségével, hogy az már legális. Azon túl, hogy egészségügyi kockázatot is láthatunk az újranyitásban még a védettségi igazolvány megléte, vagy nem léte is frusztrálhat. Sőt, stresszfaktor lehet az is, hogy a regisztráltak mikor kapják meg végre az oltásukat. Emellett egyre több mutáns megjelenése sem ad okot a felhőtlen örömre. Számba kell venni azt is, hogy milyen sokan veszítették el állásukat a koronavírus-járvány miatt. Az anyagi bizonytalanság nagyban mérgezi az életminőséget. Ezek mind hatással lehetnek ránk és rányomják bélyegüket az életünkre.

Nem csoda, hogy az életünk normál kerékvágásba állítása sem tesz boldogabbá. Mindenesetre abban kell bízni, hogy hamarosan biztosabbá válik minden és optimistán tudunk a jövőbe tekinteni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)