Jump to content

Nasi nélkül mit ér az élet?

2021. 10. 11. 19:00

Tudjuk, hogy hosszú távon árt az egészségnek az édességfogyasztás. Az egészségtudatra való átállás során a nassolni való nem illik bele a képebe.

Elhatároztad, hogy nem fogyasztasz édességet? Becsülendő, de sokszor úgy is ehetsz, hogy arról tudomásod sincs. Nemcsak akkor ehetsz cukrot, ha azt raksz a teába, a kekszedben az van. Ezeken kívül számos más termék tartalmaz cukrot ráadásul olyan is, amiről azt nem is feltételezed. Bármennyire igyekszel tenni ellene, elképzelhető, hogy a nassolás elmaradása mellett is több cukrot vinnél be, mint azt kellene.

A cukornak megvan az az alattomos tulajdonsága, hogy minél többet eszünk belőle, annál inkább vágyunk rá. Éppen ezért nehéz lemondani róla. Ördögi kör lehet az, amibe a cukor belevisz minket.

 

Mit okoz az édességfogyasztás?

A cukor gyorsan megemeli a vércukorszintet, csakhogy hamar le is esik, ami fáradtságérzettel párosul. Nem a legjobb választás, ha reggelire édes, cukrozott péksüteményt fogyasztani, mert az előbb felvázolt módon reggelizel.

A fáradtság el is állandósulhat, amely, ha tartósan fennáll az mindenben megmutatkozik. Az állandó letargia oka maga az édességfogyasztás eltúlzása lehet.

Nemcsak fáradtabbnak érezed magad az édességtől, de még a bőröd is megsínyli a sok cukrot. Ez azért van, mert jócskán dolgozik az inzulintermelés, amelynek köszönhetően felborul a hormonháztartás és a bőrön is megmutatkozik minden. Ezen a problémán pedig a bőrápoló termékek nem segítenek.

Nemcsak a bőröd, de a fogaid is megsínylik a sok cukrot. Már a gyerkőceinket is arra tanítjuk, hogy kevés édességet egyenek, mert az árt a fogaiknak. Nos, akkor felnőttként is illendő ezt tartani, ha a fogak épsége fontos.

A túlzott édességfogyasztás nemcsak a fogak állapotában nyilvánulhat meg. Ne a nadrágodra haragudj, ha kicsinek bizonyul, amikor felveszed. Nem lehet, hogy te szedtél fel néhány kilót? A cukor ugyanis hozzájárul a hízáshoz.

Amikor elér a nátha, esetleg kényes területen jelentkezik fertőzés, akkor mindenre gondolunk, de az édességre aligha. Pedig a túlzott cukorfogyasztás gyengíti a test védekezőrendszerét és sokkal jobban kiteszed magadat bármilyen fertőzésnek, de a szervezeted nem tud megfelelően védekezni. Sőt a cukor kedvez a gombák megjelenésének és szaporodásának is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)