Jump to content

Zumbára fel!

2017. 01. 24. 20:00

Sportolnál,de nem tudod mi az a mozgásforma, ami igazán közel áll hozzád? Unalmasnak, csendesnek tartod a konditermeket? Akkor válassz valami igazán pörgőset! Ha szereted a zenét, szeretsz táncolni (nem baj, ha nem vagy profi táncos) akkor neked találták ki a Zumbát.

Mi is az a zumba?

Ez a mozgásforma évek óta egyre népszerűbb hazánkban. Eredetileg Kolumbiából származik, alapját a latin zene és az erre épülő latin táncok adják. Az aerobikot, a fitneszt valamint, a salsa, merengue, calypso, reggaeton, flamenco, cumbia és a hastánc elemeit ötvözi.

Honnan ered?

A zumba az 1990-es években kezdte meg térhódítását, amely azóta is rendületlenül tart. A zumba a „zumbear” szóból származik, amely kolumbiaiul annyit jelent, „gyorsan mozogni és szórakozni”. Kitalálója pedig Beto Perez, latin táncoktató, aki egy véletlennek köszönheti a sikerét. Ugyanis Beto az egyik nap elfelejtette magával vinni a táncoktatásra a szokásos zenéit, ezért improvizálnia kellett azokra a latin zenei slágerekre melyek éppen nála voltak. Így tartotta meg improvizált táncmozdulatokkal az első zumba óráját, ami igen közkedveltté vált.

Milyen típusai léteznek a zumbának?

A 2009-es években már nem csak az alap zumbaórákat tartották, hanem különböző speciális óratípusokat fejlesztettek ki, attól függően, hogy kinek ajánlják a gyakorlatokat.

A hagyományoszumba fitness” egy olyan mozgásforma, amely mindenki számára elérhető és sportolható, az órák koreográfiája könnyen megtanulható, egyszerű mozdulatok kapcsolódnak a latin ritmusokkal. Ezeken az órákon az a lényeg, hogy mindenki kizárja a problémáit, és az óra erejéig jól szórakozzon, táncolja ki magából a feszültséget.

A „zumba goldot” elsősorban a 65 év feletti korosztály számára fejlesztették ki, ahol a ritmus kicsit visszafogottabb, a mozdulatok könnyebbek, melyeket az idősebbek is könnyen elsajátíthatnak és nyomonkövethetnek.

A „zumba toning” egy olyan változata a hagyományos zumba fitnessnek, ahol súlyzók segítségét is igénybe veszik az edzés során. Ez a mozgásforma vetekszik egy edzőtermi órával, ugyanis 75%-ban alakformálásból áll és csupán 25% -ban van a táncon a hangsúly.

A „zumba tomic” kifejezetten a kicsik számára lett kifejlesztve, általában 4-12 éves korig járnak erre a mozgásformára a gyerekek. Nem csak a táncmozdulatokkal fejlődnek, de az órákon a vicces koreográfia mellett, spanyolul is megtanulhatnak. Mindemellett a zumba tomic fejleszti és javítja a gyerekek koncentrációs képességét, mozgás koordinációját, fokozza az anyagcserét, és nem utolsósorban növeli a kicsik önbizalmát és állóképességét.

Az „aqua zumba”, a hagyományos zumba fitness vízi változata. Az aqua zumba olyan, mint egy kellemes karibi medenceparti. Ahol a jó zene, a víz, a jó társaság és a kikapcsolódás garantált. Az edzés rendesen megdolgoztatja az izmokat és a szívünket, jót tesz egészségünknek és nem utolsósorban kiváló alakformáló. Az ember a medencében nem is hinné, hogy milyen hatékonyan égnek róla a kilók.

Nálunk kevésbé ismert vállfaja a „zumba sentao” edzés. A koreográfia alapját egy szék adja, ennek segítségével zajlik az edzés. Kiváló módszer az egyensúly és a testtartás javítására. Stabilizálja és erősíti a testet miközben remek kardio gyakorlatokat végezhetünk.

A „zumba arana” a híres szappanoper sztárról Facundo Aranaról kapta a nevét, aki rajongója lett ennek az edzésformának. 2009-ben Buenos Airesben megnyitotta az első zumba stúdióját. Az Arana -féle zumba során a tangó és a forró latin dallamokon van a hangsúly, az edzés is erre a táncformára épül.

Mire számítsunk az órákon?

Természetesen a zumbaórák oktatónként változhatnak, minden óra alapját a kalsszikus zumba fitnesz alap elemei adják, de az oktatók saját stílusuknak megfelelő egyedi és egyéni koreográfiákat állítanak össze és tanítják meg a résztvevőkkel. A zene üteme, stílusa, óránként változó lehet, de mindenképpen a latin zenei vonalon maradnak. Az órák átlagos időtartama 1-1,5 óra. Kortól és nemtől függeltenül bárki résztvehet a különféle zumbaórákon. Amire mindig gondoljunk, az a megfelelő öltözet, és cipő. Kényelmes nem túl vastag ruházatot válasszunk, valamint olyan cipőt amiben nem okoz gondot a tánc és az ugrálás.

Miért jó?

A zumba felpörget, energiával tölt fel, erősítő hatású, de a kalória leadást is elősegíti, ezáltal kiváló választás, ha fogyni szeretnénk. A táncos mozdulatok formálják egész testünket, különösen jó hatással vannak a kar, fenék, és hasizmokra. Mivel elég intenzív mozgásforma ezért a szívünket is rendesen megdolgoztatja.  Nem csak testünkre, de lelkünkre is remek hatással van. A zene, a jó társaság, a szórakozás élménye mind pozitív energiával tölti fel az embert, már az óra első 5-10 perce után. Garantáltan végig mosolyogja az ember az órákat, és órák után sokkal élénkebben, jókedvűen hagyja el tornatermet. Az aerobic elemeknek köszönhetően a zumba, szívizomerősítő, keringésjavító, zsírégető, anyagcsere-javító, valamint a vér koleszterinszintjét is képes csökkenteni. Kiváló módszer a helyes testtartás elsajátítására, izmaink erősítésére, állóképességünk növelésére.

Ha kedvet kaptál ne habozz, keress fel egy zumba órát, meglátod kezdő létedre is hamar beilleszkedsz és nem fogod megbánni. Az alábbi videóból kaphatsz egy kis ízelítőt a remek hangulatú órákról.

(Forrás: lelkielet.hu, zumba.com l Kép: pixabay.com, wikimedia.org, flickr.com)