Jump to content

Így védekezz a mindennapokat megkeserítő orrdugulás ellen

2017. 01. 25. 19:44

Télen az egyik leggyakoribb probléma a meghűlés és a kellemetlen orrdugulás. Bár a betegség nem súlyos, de sok kellemetlenséget okoz, megkeserítve a nappalokat és főként az éjszakákat. Ha pedig nem sikerül kipihennünk magunkat, az hangulatunkra és a koncentrációképességünkre is hatással van.

Mi áll a hátterében?

Nem foghatjuk csak és kizárólag a hideg időjárásra, a kellemetlen orrdugulás hátterében allergia, influenza, meghűlés, orrüreg gyulladás és túlzott orrspray használat is állhat.Az orrdugulás a megdagadt és gyulladt orrnyálkahártya eredménye, amely súlyosabb esetben hallásunkat is negatívan befolyásolhatja. Természetesen a meghűlés és az orrdugulás nem súlyos, legalábbis felnőttek esetén, gyermekeknél azonban kiemelt figyelmet igényel, ugyanis az eldugult légutak, megduzzadt nyálkahártyák a csecsemőknél életveszélyessé is válhatnak.

Óvatosan az orrspray használatával!

Sokan azt gondolják a legjobb megoldás az orrspray orrdugulás esetén, azonban a túlzott használatuk ahelyett, hogy elmulasztaná a kellemetlen dugulást és égető érzést, csak fokozza az orrnyálkahártya gyulladását. Ügyeljünk arra, hogy mindig rendeltetésszerűen a betegtájékoztatókban leirtak szerint adagoljuk és használjuk, hiszen az orrspray is egy gyógyszer,itt is fontos betartani az előírtakat, ugyanis túlzott használata gyógyszernáthát okozhat. Ugyanis túlzott használata irritálja a nyálkahártyát ezáltal allergiás reakciót okozhat, mely ahelyett, hogy elmulasztaná a nátha és az orrdugulás tüneteit, csak erősíti azokat.

Megelőzhetjük a problémát, ha a használt papírzsebkendőt azonnal a kukába dobjuk, sokan ugyanis addig gyűjtik maguk mellett a galacsinokat, ameddig azok újrafertőzéshez vezetnek. Kerüljük a durva tapintású zsebkendők használatát, hogy elkerüljük orrunk és szánk kisebesedését, használjunk arckrémet és ajakbalzsamot.  

A természetben számtalan olyan „gyógyszer” van, mely orrdugulás és nátha esetén is kiválóan alkalmazható.

Melyek ezek?

Teafaolaj, nem csak orrdugulás esetén remek választás, de különféle gombás fertőzések gyógyítására is használható. 3-4 csepp teafaolajat adjunk egy csésze forró vízhez, majd inhaláljunk felette 5-10 percig. Garantáltan kitisztítja a légutakat.

C-vitamin

A hisztaminszint megemelkedése erősíti az orrdugulás kialakulását, ezt előzi meg a mindennapos C-vitamin fogyasztás. Vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek fogyasztása napi rendszerességgel ajánlot, különösen nátha és orrdugulás esetén, mindezek mellett a gyógyszertárban kapható természetes C-vitamin fogyasztás is egészségünket szolgálja. Arra figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a tabletta szedését, ugyanis a megadottnál nagyobb dózisban a vesénket károsíthatja.

Echinacea

Használata egyre népszerűbb a természet gyógyászatban, az echinacea fokozza a test öngyógyító folyamatainak beindítását, hatására megnő a fehérvérsejtek termelődése. Ennek köszönhetően pedig szervezetünk hatékonyabban tudja felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Az ajánlott mennyiség belőle naponta 2x 4-8 csepp.

Eukaliptuszolaj

Az eukaliptuszolaj közvetlenül a nyálkahártyák receptorainál fejti ki a hatását, így segít megszüntetni az orrdugulást. A teafaolajhoz hasonlóan egy csésze forró vízhez 3-4 csepp olajat adagoljunk, majd 5-10 percig inhaláljunk a keverék felett.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)