Jump to content

Mitől hízunk? I.

2017. 02. 28. 15:00

Az egészségi kockázatok már viszonylag kisebb mértékű testsúlygyarapodásnál is megmutatkozhatnak. Az elhízás okozta problémák megakadályozhatóak lennének némi odafigyeléssel és mozgásban gazdag, egészséges életmóddal. 

Az elhízásnak több oka is lehet, nem kell minden esetben a túlzott ételfogyasztásra gondolni.

Kevesebb cukor, több mozgás!

A rendszertelen és nagyobb mennyiségű ételfogyasztás miatti elhízás a leggyakoribb formája a túlsúlynak. Ha a testünk egy bizonyos részén, pl. a felsőtesten egyformán rakódtak le a zsírpárnák, az annak a jele, hogy túl sok cukrot és szénhidrátot fogyasztunk.Ha ez a fajta elhízás áll fent, akkor ezellen könnyen tehet, minden étkezés előtt célszerű meginni fél liter vizet, ez eltelíti a hasunkat és ezáltal kevesebb ételt juttatunk szervezetünkbe. Hatékony módszer, ha megpróbálod elkerülni a cukrot, ha eddig a napi kávé és tea adagot jól megcukrozva ittad, fokozatosan hagyd el belőle a cukrot. Fokozatosan csökkentsük a napi elfogyasztott étel mennyiségét, és igyekezzünk odafigyelni a minőségi étkezésre. Próbáld meg a napi mozgást beiktatni mindennapjaidba, ugyanis napi fél óra aktív mozgás garantáltan jót fog tenni.

Óvatosan a gluténnal...

Ha a csípőtájékod a problémás testrészed, akkor valószínűleg a hormonális egyensúlyod bomlott fel, esetleg a menopauza lehet az oka. Ahhoz,hogy ezt az állapotot megelőzzük kerüljük a dohányzást, és az alkoholfogyasztást. Ha az ember ülő munkát végez, hajlamosabbá válik a hízásra, az efféle munkavégzés esetén, gyakori, hogy a derék és csípő tájékán megjelennek idővel a zsírpárnák. Fontos, hogy kezdjünk el mozogni, diétával, megfelelő étkezéssel és mozgással újra be kell indítanunk az anyagcserénket.

A stressz is hízlal!

A stressz kétféleképpen is hatással lehet a szervezetünkre, az állandó szorongás, frusztráció, idegeskedés, a mindennapi stressz vagy fogyaszt vagy hízlal. Utóbbi esetén az ember megnyugvásért az étkezésbe menekül. A sok édesség a rendszertelen étkezés mind hatással van a testünkre. Az étkezéssel történő boldogsághormon aktiválás, hosszú távon nem célravezető. Keressünk egyéb elfoglaltságot,ami kihúz minket a stresszes állapotból, az esetleges depresszióból. Meditáljunk, relaxáljunk, sportoljunk, ha belső harmóniánk helyreáll a fogyás is beindul.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)