Jump to content

Stressz, szorongás, izgalom? Ezekkel az ételekkel csökkentheted a felgyülemlett feszültséget I.

2017. 04. 20. 16:45

Sokan nem is gondolnák, azonban a nem megfelelő táplálkozás, befolyással van a lelkiállapotunkra. Íme néhány étel, mely fogyasztásával csökkenthető a stressz és a szorongás, továbbá jótékonyan hatnak a szervezetünkre.

Olajos magvak

Sokan nem is gondolnák, hogy az olajos magvak mennyire jó hatással vannak a szervezetünkre. A mandulában található E és B-vitamin fokozza az immunrendszer ellenállóképességét, ásványi anyagokban gazdag,megtalálható benne a kálium,a kálcium és a magnézium is.  Nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink tartalma kiemelendő.

A mandula rendszeres fogyasztása, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, ezen kívül nyugtatólag hat a szervezetünkre. Olaj formában bőrnyugtató hatással is rendelkezik. Stresszes helyzetekben az ember vérnyomása az egekbe szökhet, a dió és a pisztácia fogyasztása kiváló hatással van a vérnyomás problémákra. Ezen felül az olajos magvaknak agyserkentő hatásuk is ismert.

Aszalt sárgabarack

Gondoltad volna,hogy már egy szem aszalt sárgabarack is csodát művelhet szervezeteddel? 

A vízháztartásért, szívműködésért és idegi ingerátvitelért felelős káliumot ,a friss és az aszalt sárgabarack is egyaránt tartalmazza. Az aszalt barack gyakori fogyasztása elősegíti a sebgyógyulást, könnyíti az emésztést, és csökkenti az ízületi fájdalmakat.
Magas vastartalma élénkíti a szervezetet, csökkenti a szorongást
, elősegíti a vér oxigénszállítását, ezáltal frissíti agyunk működését. 
Nőknél a mensturációs ciklus alatt elveszített vas kiválóan pótolható, a ciklus alatt történő aszalt sárgabarck fogyasztásával.

Spenót 

A spenót a magas magnézium tartalmú zöldségek közé tartozik. A stressz és szorongás következtében kialakuló fejfájást, migrént a szervezet magnéziumhiánya erősítheti. Egy tálnyi spenót elfogyasztása a napi magnézium szükségletünk 40%-át biztosítja. Továbbá segít legyőzni a migrént, fejfájást, valamint csökkenti a fáradtságérzetet. Ezen felül a spenót magas B-vitamin tartalma javítja a szervezet zsír, - fehérje, - szénhidrát anyagcseréjét.

A kismamák a nyers spenót fogyasztásával biztosíthatják a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges folsav bevitelt, fontos megemlíteni,hogy a melegítés hatására a folsav teljes mértékben eltűnhet a spenótból.Elősegíti a szervezet aminosavszintéziséhez szükséges vörösvérsejtek képződését is. Valamint látásjavító hatással is bír.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)