Jump to content

Az olaszok tudják a hosszú élet titkát...

2017. 06. 04. 17:00

Van, aki a rendszeres testmozgásra, mások napi 1-2 pohár vörösborra, és vannak, akik a tengeri herkentyűkre esküsznek, ha a hosszú élet titkáról kérdezik őket. Vajon minek köszönhetően élhetünk sokáig?

Olaszországban található Acciaroli városa, mely arról híres, hogy a lakosság jelentős része időskorú. Statisztikák szerint, Olaszországban igen magas a száz évnél is idősebb ember, akik egészségesen és boldogan élnek hosszú évek óta.

Vajon mi lehet a titkuk?

A tengerparti országok lakóinak életmódja nagymértékben eltér pl. a magyar emberekétől. Sokkal kevesebbet stresszelnek, több időt szánnak a pihenésre, kikapcsolódásra, feltöltődésre, természetesen ehhez az átlagosan jobbnak számító életkörülmények és bérek is hozzájárulnak. Az olasz családokra jellemző, hogy harmóniában, szeretetben és igen erős összetartásban élnek. Az emberek sokkal nyitottabbak, barátságosabbak, nagy hangsúlyt fektetnek a közösség építő erejére.

Fontos a megfelelő táplálkozás...

Ezen kívül a táplálkozás is hatással van az emberek élettartamára. A mediterrán ételek, a sok gyümölcs, hal, zöldség jótékonyan hat a szervezetre, és segít fiatalon tartani az embereket. Az olaszok rendszeresen fogyasztanak vörösbort, olívaolajat, sovány húsokat, és a zöldfűszerekre és salátákra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az oregánó, rozmaring, rukkola része a mindennapi táplálkozásuknak.

Több az egészséges ember...

Ezek az ételek segítik megőrizni a szív egészségét, csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek, és a magas vérnyomás kialakulását.  Meggátolják az olyan időskori problémákat, mint a Parkinson-és az Alzheimer-kór. Mindezek mellett, a rozmaring kiváló antioxidáns, segít megőrzini a bőr fiatalságát, a szervezet egészségét, antibakteriális hatása miatt, remek gyulladáscsökkentő. Vízhajtó, szélhajtó, segít erősíteni az idegrendszert és a vérkeringésre is jó hatással van. Csökkenti a reumás fájdalmakat. Az idős emberek csodaszerként tekintenek rá.

Nem kell hozzá varázslat, hogy az ember megélje a századik születésnapját. Némi odafigyeléssel itthon is követhető példa az olaszok életfelfogása. Próbáljuk meg kizárni a felesleges stresszt, és figyeljünk oda mikor, mit eszünk, ne hanyagoljuk el a mozgást és testünket, ugyanis hosszú távon meg lesz az eredménye, ha törődünk magunkkal.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)