Jump to content

Te irányíthatod a mentális egészségedet (is)

2019. 01. 04. 19:00

Az ünnepi időszak nem mindenki számára meghitt és nyugalmat adott. Házigazdaként lebonyolíthattunk karácsonyi ebédet, vacsorát, és a szilveszter is telhetett hasonlóan.

Elképzelhető, hogy az ünnepek alatt nem sikerült kipihenni magunkat és mára már teljes vállszélességgel benne vagyunk a munka világában. Határidős feladatok, stressz, rohanás, mindenkinek való megfelelés mellett a pihenés csak vágyálom. Ha ez válik életünkben rendszeressé, kevésbé vesszük észre azt, hogy mennyi szép és jó vesz körül. Nem tudjuk élvezni még a lehetőségeinket sem, mert annyira elterelik a figyelmünket a tennivalók.

Ez nem tartható állapot. Hosszú távon biztosan nem. Ha még az ünnepek alatt sem tudtad magad kipihenni, akkor nem biztos, hogy jól esett munkába állni. Nemcsak a fizikai egészségünkre kell figyelni, hanem a mentálisra is. Ehhez legalább olyan fontos az egészséges táplálkozás, hiszen azok vagyunk, amit megeszünk. Minél többet és minél megterhelőbb ételeket fogyasztasz, annál levertebb leszel. Nem lesz kedved megmozdulni sem, így az még inkább a depresszióhoz terelhet. Ha könnyű és egészséges ételeket eszel, akkor energikusabbnak érzed magad. Talán még arra is rá tudod venni magadat, hogy mozogni kezdj. Kimondottan fontos akkor, ha ülő és/vagy monoton munkát végzel nap, mint nap. A munka utáni sportolás nemhogy még fáradtabbá tenne, hanem felpörget. Természetesen némi fizikai fáradtságot érezhetsz, hiszen mozogtál, ám ez mégis olyan kellemes érzéssel tölthet el, hogy mégsem érzed magad túlságosan fáradtnak. Az egészséges táplálkozással együtt még az alakodat is formálhatod, így ez is jó hatással lehet a lelkedre.

A mentális egészséged érdekében fordulj magadba. Figyelj arra, hogy mit üzen a tested. Kapcsolj ki kicsit. Ülj vagy feküdj le egy csendes helyre az otthonodban és meditálj. Engedd, hogy ilyen módon is csökkenjen benned a feszültség. Sőt a meditáció által töltődni fogsz.

Értékeld azt, amid van. Legyél hálás azért, ami, és akik körülvesznek. De hogy igazán értékelhess magad körül mindenkit és mindent, először fogadd el magad úgy, ahogy vagy.

Nevezz meg elérhető célokat és tervezd meg az ahhoz vezető út lépéseit. Kezdj kis lépésekkel. Ha mozgásba lendülsz, észre fogod venni, hogy mennyire kitágul a világ és a látóköröd. Egyre több lehetőséget veszel észre magad körül, amelyek azelőtt is ott voltak, csak más szemüvegen keresztül láttad a világot. Ha pedig megtalálod a lehetőségeket, ne habozz belevágni. Talán új, és ettől még félelmetesnek tűnő is, de 2019 legyen a próbálkozás éve. Aki ugyanis nem mer, az nem is nyerhet. Ne félj az újtól!

Nemcsak 2019-hez, hanem minden évhez, sőt minden naphoz szükség van a pozitív életszemléletre, az optimizmusra, a nevetésre. Ettől függetlenül sem fognak a problémák és a nehézségek elkerülni, de ha nem mindig csak a rosszat keresed, ez rángathat ki a negatív örvényből, ami beszippantott. A nevetés, a mosoly, a szeretet és a természet gyógyít, és egyikhez sem kell túl sok. Nevess minél többet, keresd fel a természetet. Sőt, amennyiben megteheted, járj gyalog vagy kerékpárral dolgozni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)