Jump to content

Az evés bűnmentes változata mégsem eredményez fogyást

2019. 01. 23. 19:00

Belekezdünk egy diétába azért, hogy megszabaduljunk néhány felesleges kilótól, könnyebb legyen a rendszeres mozgás, mindezt úgy szeretnénk megvalósítani, hogy bele se gebedjünk a diétába.

A diétázáshoz, fogyókúra betartásához az szükséges, hogy eddigi életmódunkon valamennyire változtassunk. Ha nem is éltünk olyan elfogadhatatlan életet, mégis úgy tűnik valamin változtatni szükséges ahhoz, hogy egészségesebbnek, fittebbnek, formásabbnak érezzük magunkat.

Ekkor szoktunk sokkal tudatosabban odafigyelni az étkezésre, és ha nem is volt mindennapjaink része a sok zöldség és gyümölcs, ilyenkor beiktatjuk azokat, kihagyjuk a szénhidrátot, vagy legalábbis lecsökkentjük annak mennyiségét. Meggyőződésünk, hogy jót teszünk az egészségünkkel, hiszen csakis egészséges tápanyagokat viszünk be a szervezetbe. Semmi szénhidrát, ennek ellenére a megkezdett diéta során sem tapasztalnak magukon érdemi változást. Egyáltalán nem mondjuk, hogy egészségtelen a gyümölcsök fogyasztása, hiszen tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rosttartalmuk segíti az emésztést, azonban fogyókúra esetén azt jelenti, hogy mégiscsak szénhidrátot viszünk a szervezetbe. A gyümölcsökben ugyanis megtalálható a gyümölcscukor, vagyis fruktóz, a szőlőcukor, vagyis glükóz és a répacukor, azaz szacharóz is. Ezek mindegyike cukor, vagyis szénhidrát.

A cukrokat az emberi szervezet hamar fel tudja dolgozni, így gyorsan a véráramba kerül és megemeli a vércukorszintet. Ennek az a hibája, hogy amilyen gyorsan megemeli a vércukorszintet olyan hamar vissza is esik annak az éréke, és nem hagy maga mögött más, csak éhséget. Az éhség csillapításának egyetlen módjának pedig az evést tartjuk, ezért nemhogy jót tennénk a diétánkkal, de egyenes a túlevést kockáztatjuk meg.

Amennyiben az elgondolásunk az, hogy reggelire készítünk magunknak egy finom gyümölcsturmixot vagy smoothie-t, esetleg nyersen fogyasztunk néhány gyümölcsöt, akkor már 10 órára nagyon éhessé válunk, mert annyira visszaesett a vércukorszintünk.

Nem azt jelenti, hogy mellőzni kell a diéta, fogyókúra során a gyümölcsök fogyasztását, csupán figyelembe kell venni azok szénhidráttartalmát és mindenképp mértékletességet kell tartani. Arra is nagyon ügyelni kell, hogy mindig friss alapanyagokat vásároljunk és fogyasszunk. A boltban kapható, előre elkészített termékeket érdemes mellőzni, hiszen amúgy is jobb kerülni az előre feldolgozott élelmiszereket. Amikor a gyümölcsök közül válogatunk, azt is meg kell vizsgálni, hogy a gyümölcs mennyire érett, mert azt tudni kell, hogy az érettebb gyümölcsök cukortartalma magasabb.

Az aszalt gyümölcsök cukortartalma is nagyon magas – főleg, ha hozzáadott cukrot is tartalmaznak –, ráadásul aszalt mivoltuk miatt alacsony a víztartalmuk csekély, így kisebbek is, mint a friss változatuk. Ennek veszélye abban rejlik, hogy kevesebbnek is érezzük, így többet fogyaszthatunk azokból, mint kellene.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)