Jump to content

Néhány perces gyakorlatok a nyakfájás kiiktatása érdekében

2019. 02. 21. 19:00

A munka az életünk része, és az igen változatos lehet, de mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Az ülő munka talán hálásabbnak tűnő lehet, de a folyamatos ülés is okozhat bonyodalmat.

Az irodai, ülő munka gyakran kényszeríti a dolgozókat a számítógép mögé. A monitor állandó nézése nemcsak a szemre van hatással, hanem az egész szervezetünkre. A gerincünk, a derekunk, a lábaink és a nyakunk is megfájdulhat.

Ma már a nyakfájdalommal nemcsak azok találkozhatnak, akiknek baleset során megsérült az a testrésze, és nem is csak azok, akik munkahelyükön sokat kényszerülnek ülni a számítógép előtt. Az okos technika térhódításával, a telefonok, tabletek használatával egyre többen, akár a gyerekek is, billentik lefelé a fejüket. Ha nagyon belemerülnek, akár órákon át képesek úgy elnyomogatni a készülékeket felnőttek és gyerekek egyaránt, hogy abból fel sem néznek. Nem csoda, hogy egyre többeknél jelentkezik a nyak fájdalma, merevsége és ugyanez tapasztalható a váll esetében is. A számítógép előtti munkavégzés, valamint az okos kütyük használatával valószínűsíthető ezek a kellemetlenségek. A helytelen testtartás miatt a nyak és a váll izmai feszessé válnak, és ezt akár gyötrő fájdalom is kísérheti. A görcsössé váló izmok fájdalma akár kihathat más testrészeinkre is. Sőt akár együtt járhat a fejfájással is, így ha ezt akár naponta kell átélni a munkahelyünkön, bármire képesek lennénk, hogy megszabaduljunk a kínoktól.

Az ülőmunka végzése során mindenképp érdemes szüneteket beiktatni. Eleve kiszabottak a szünetek, amelyeket nemcsak a mosdólátogatásra és étkezésre lehet fordítani, hanem némi testmozgást is be lehet iktatni. Különösen hálásak lehetnek ezért lábaink, de ha már napi szinten nyak- és vállfájdalommal találkozunk, akkor annak is jót tehet. A feszes nyak és a váll izmait érdemes ellazítani, ezért mozgassuk meg vállkörzéssel, nyakkörzéssel. Húzzuk hátra a vállainkat, majd engedjük vissza. Igyekezzünk a fejünket a plafon felé nyújtani, mintha meg szeretnénk a fejbúbbal érinteni azt. Nemcsak a nyakkörzés segíthet, hanem a fej lassú jobbra és balra is billentése is. Besegíthetünk a kezeinkkel is. A fej balra billentésekor a bal kezünkkel fogjuk át a fejünket. Az óvatos fejfordítással is lazíthatunk és megmozgathatjuk merev és görcsös izmainkat.

Az nyaktorna néhány percet vesz el a szünetünkből, de az izmaink meg fogják hálálni a törődést.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)