Jump to content

A legjobb edzőtárs a kutyád lehet

2019. 02. 26. 19:00

A nagyvárosi élet sem kárhozat arra, hogy ne tartsunk állatot magunk mellett. A legtöbben kutyában és macskában gondolkodnak, de a halak, kis rágcsálók, madarak, hüllők is jelen lehetnek életünkben.

Egészen más gondozást és foglalkozást igényelnek azok az állatok amelyek egész életüket a lakásban élik le úgy, hogy számukra megfelelő életteret alakítunk ki ketrec, akvárium, kalitka formájában. Egy kutyának ez nem megfelelő, ezért számukra a napi minimum két sétát biztosítani kell. Az egészségügyi séta nemcsak a kutya számára szükséges, de a gazdinak is sokat ad, ugyanis olyan elkényelmesedett és mozgásszegény életmódot élünk, hogy a séták kötelező mozgásra kényszerítik az embert.

Amikor kutyát vesz magához valaki, akkor annak minden felelősségét fel kell vállalni. A lakásban tartott ebek életéhez a séták szigorúan hozzátartoznak, vagyis ennek tudatában kell vállalni egy kutyát. A sétáltatás lehet nagyon jó móka, és hasznos közös időtöltés, de vannak olyan pillanatok, amikor jobb lenne azt kiiktatni. Lehet eső, hó, szél, vagy nagy hőség, a lakásban tartott kutyákkal menni kell. Ez a séta pedig annak ellenére nagyon hatékony és hatásos karbantartás a gazdi és kedvence egészségére nézve is.

A rutinná vélt séta tényleg válhat unalmassá és nemcsak az ember számára, hanem a kutyának is. Már az is változás lehet, ha az útvonalba valamilyen frissítést viszünk.

A reggelt kezdeni lehet bemelegítéssel és egy kis kocogással. Ha ezt párosítjuk azzal, hogy a reggeli kutyasétáltatást is összefűzzük a reggeli sporttal, akkor kettőt ütünk egy csapásra és még a kutya is élvezni fogja a nagyobb tempót.

A reggeli torna akár séta közben is megtörténhet. Némi normál tempójú séta után keressünk egy parkot, nyugodtabb területet, ahol elvégezhetünk néhány gimnasztikai feladatot. Négyütemű fekvőtámasz, hasprés, guggolások színesíthetik a gyakorlatsort és talán még a kutyusod is beszáll a feladatok elvégzésébe. Ugyanezt délután, munka is után is meg lehet tenni. Ha reggelre csak séta jutott, délután meg lehet toldani a sétát kocogással, és egyéb gyakorlatokkal is.

A reggel megejtett séták gyakran tényleg csak arra a mozgásra koncentrálnak, ami a kutya szükségleteit kielégíti. Az állandó rohanásba ezt mégis be kell építeni. Délután érdemesebb több időt a szabadban tölteni, amennyit csak lehet. Fel lehet dobni az együtt töltött időt egy kis játékkal. A labdázás, a frizbi nemcsak arra jó, hogy a kedvencünket megmozgassuk, de az a mi izmainkra, egészségünkre is nagyon jó hatással lehet.

A kutyával való mozgás erősíti a kapcsolatot, a kötődést a gazdi és az állat között. A kötelező sétákat hatékonyabbá lehet tenni mindkét fél számára. A kutya motivációt adhat a gazdi alakformálásához.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)