Jump to content

Gyógy, svéd, thai - Melyik masszázs mit jelent?

2019. 04. 05. 19:00

Ülő vagy állómunka esetén más-más megterhelést kap a testünk, de azt biztosan érezte már mindenki, hogy izmai merevebben egy-egy nap után, és jól esne egy masszázs. No, de milyen is?

A mozgásszegény életmód, a sokáig és ugyanazt a testtartást megkövetelő munkavégzéssel járó kellemetlen és akár fájdalmas tünetekkel találhatjuk magunkat nap mint nap szemben. A fájós nyak, váll, a gyakori fejfájás miatt többször hagyhatja el a szánkat az a mondat, hogy milyen jó jönne egy kellemes masszázs.

Amikor masszázsra gondolunk, akkor főleg egy félhomályban derengő, gyertyafényben pislákoló szoba jelenik meg előttünk, ahol a füstölő kellemes illata és a lágy, relaxációs zene mellett egy hozzáértő szakember megmasszírozza a testünket, igény szerint a fájós területekre összpontosítva. A köztudatban leginkább a thai és a svédmasszázs él, de még így sem tudják sokan, hogy mi a különbség. A thai masszázst néhány hét alatt el lehet sajátítani. Habár akár két hét alatt megtanulhatók a mozdulatok, mégis a gyakorlással finomítani lehet azokat. A thai masszázs az ősi keleti kultúrában gyökerezik. Az ősi Indiában már ismerték a test energiarendszerét, és azt is tudták, hogy a masszírozással az energiarendszert lehet kiegyensúlyozni. A masszázzsal az izmokat nyújtva és nyomva lehet szabadon áramoltatni az energiát. A thai masszázs jellegzetessége, hogy nemcsak a kezet, ujjakat használják az izmok megmozgatásához, hanem az ujjakon, kívül a kézfejet, a könyököt, de még a lábakat, a térdüket is. A fájó, letapadt izom kimozgatása mellett a kiropogtatással kívánják fokozni a hatást, így a thai masszázs oldja a fizikai merevséget és fájdalmat is, de a pszichére is jó hatással van. Thai masszázs száraz kezelést jelent, vagyis nem használnak ahhoz olajat, hanem egy vékony masszázsruhán keresztül történik az egész.

A svédmasszázs ugyanúgy kézzel végzett kezelési technika, és Európában az egyik legelterjedtebb masszázsfajta, amely a gyógy- és sportmasszázsnak is az alapját jelenti. Egyáltalán nem csoda, hogy sokan igénylik ezt a fajta fizikai kezelést, mert sokan élnek mozgásszervi és reumás panaszokkal, amelyektől szeretnének megszabadulni. Egyúttal azonban a legtöbben nem a fizikai panaszok megszűntetése mellett a lelki épülésre is vágynak, amelyet a svédmasszázs megadhat. A masszázs szó használatakor tehát legtöbben erre a kezelésre gondolnak. A legfőbb funkciója, hogy a stresszt kiűzze a szervezetből, ellazítson.

A gyógymasszázs alapjait a svédmasszázs adja, azonban a gyógymasszőr évekig tanulhatja a szakmáját, és a szakvizsga letétele gyakorlati és elméleti részből áll, amelyet vizsgabizottság előtt kell teljesíteni. A gyógymasszázs elsajátításához pontos anatómiai ismeret szükséges, ugyanis, ha nem megfelelően masszíroz, nagyobb bajt tehet, mint kárt. Ez a kezelés nem mindig kellemes, mert mélyebben kell dolgozni az izomzatba,, így az olykor akár fájdalommal is járhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)