Jump to content

Mitől foroghat a világ?

2019. 05. 29. 19:00

A szerelem megvakít, elszédít, de más is okozhat szédülést. A vérnyomás ingadozása, vagy az is, ha ülő, fekvő, guggoló helyzetből hirtelen megpróbálunk felállni. Más is lehet a háttérben.

A szédülés kellemetlen érzés és egyensúlyvesztéshez, vagy akár ájuláshoz is vezethet. Van, hogy a semmiből támad ránk a kellemetlenség, és van, hogy érezzük annak előjelét. Olykor annyi a magyarázat a szédülésre, hogy kevés oxigén jut a szervezetbe. Amennyiben vashiány lép fel, úgy a vér nem megfelelően lesz képes szállítani az éltető oxigént, így a szervezet jelzi annak hiányát. A tüdőben felhalmozódott lerakódás, a hörgők szűkülete is okozhatja azt, hogy kevesebb oxigénhez jut a szervezetünk, amelynek következménye a szédülés lehet.

Az egyensúlyozásért felelős szervünk a fülben található, mégis kevesen gondolunk arra, hogy a szédülés hátterében valamilyen fülprobléma is állhat. Nem nehéz összeszedni egy fülgyulladást, amely megzavarja az egyensúlyozásért felelős "berendezésünket". Az egyszeri szédülés is kellemetlen, de aki egyre gyakrabban tapasztalja életében, az feltétlenül keressen fel orvost. A fülgyulladás elmúlásával a szédülés is megszűnhet.

Stressznek mindenki ki van téve. Elkerülni nem nagyon lehet, így meg kell tanulnunk azzal együtt élni, még inkább találni az oldására eszközöket. A stresszre reagál a testünk is fáradtsággal, ingerlékenységgel, alvászavarokkal, étkezésben való változással, kimerültséggel. Aki így érzi magát, az szinte minden energiaforrását felélte már, így vitaminok híján nem is csoda, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. A kimerültséggel a szédülés is társulhat. Érdemes odafigyelni az étkezésre, a megfelelő folyadékpótlásra, és támogatni lehet a szervezetünket B6-, C- és E-vitaminnal.

A vércukorszint leesése, ingadozása is vezethet szédüléshez. Nem feltétlenül cukorbetegséget jelez, de arra mindenképp rámutathat, hogy a rendszertelen táplálkozás milyen bonyodalmakat okozhat. Nem győzünk eleget beszélni az elegendő folyadékpótlásról. Olykor a szomjúság is okozhatja ezt a kellemetlen tünetet, pedig milyen egyszerű lenne odafigyelni az ivásra. Csakhogy nem mindig érezzük a szomjúságot, de a következménye lehet a szédülés.

A hormonok is lehetnek ludasok a szédülésben. A nők esetében a kamaszkorban és a változókorban tapasztalt szédülés is a hormonok számlájára írható.

Mi van azokkal, akik egy hirtelen felállás, felülés, fej elfordítása után tapasztalják a szédülést? Jóindulatú szédülésnek nevezik azt a betegséget, amelyet BPPV-ként rövidítenek a benignus paroxymalis positionalis vertigo után. Ez egy olyan testhelyzettől függő helyzeti szédülés, amely rövid lefolyású, heves szédüléssel járó. Se betegség, se szervi elváltozás nem áll a hátterében. Ezzel sokan élnek együtt, csak nem jelentkeznek orvosuknál, mert nem gondolják azt, hogy ez betegség, habár pontos oka sem ismert.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)