Jump to content

Ha te is mozogsz, akkor én is

2019. 07. 25. 19:00

A mai életmódot azzal vádolják, hogy mozgásban szegény. Ez csak azokra igaz, akik hagyják, hogy ez így legyen. A vád csak akkor igaz, ha tényleg nem mozgunk.

Kár a gyerek fejéhez olyad odavágni, hogy kövér felnőtt lesz, ha nem mozog, mikor a szüleitől sem lát mást. A mozgás nem kín, ha élményként van kezelve. Ahhoz pedig, hogy azzá váljon, olyan mozgásformát kell találni, amiben megleljük önmagunkat és az örömünket is. Még csak edzőterembe sem kell eljárni ahhoz, hogy mozoghassunk.

Gyermekeink számára a legjobbat szeretnénk. Ezért igyekszünk helyesen nevelni, jó iskolába járatni, egészséges ételekkel etetni, és bevezetni életükbe a mozgás iránti szeretetet. Szerencsénk van, mert a gyerekek legtöbbje igencsak aktív, így már csak megfelelő térre, eszközre és persze társaságra van szükség ahhoz, hogy ezt az igényüket ki is lehessen elégíteni. A kicsik számára jó megoldás lehet meglátogatni a játszótereket, és a játszóházakban található csúszdák, ugráló várak is levezethetik az energiát. A gyerekek egymással kiváló mozgásos formákat találnak a maguk szórakoztatására, de nemcsak mással találhatják meg a mozgás örömét.

Mindenki elfoglalt, éli a saját zűrzavaros életét, amelyet a munka tovább színesít, de időt kell szánni önmagunkra és a családra is. A szülők munkavégzése a nyári szünetben sem áll le, míg a gyerekek élvezhetik a hosszú pihenést. A munkaidő letudása után azonban sok család fogja magát és indul el a strandra. A fürdőzés, az úszás hasznos mozgásforma és még kiváló közös szórakozás is.

Ha nem vizes, de közös mozgásra szeretnénk hívni gyermekünket, akkor a legjobb forma lehet egy kellemes séta a közelben. Sőt, ha a családnak van kutyája, akkor még az állatot is sétára lehet bírni. Így lesz igazán hatékony és hasznos a séta. de talán még jobban kedvelt a kerékpározás. A természet, a szabad levegő megadhatja az életkedvet, a lendületet a négy fal között betunyult fiatalnak, de még a munkából fáradtan hazaérkező szülőknek is.

A kertes házban élők számára sokkal szabadabb a választás a mozgásra. Sok háznál megtalálható a trambulin, de a labdajátékok is megmozgatják gyermeket és felnőttet egyaránt. Csalogassuk ki a szobából gyerkőcünket és mozogjunk kedvünkre.

A foci, a tollas, a ping-pong mind eszközigényes, habár egyik-másik igencsak kis költségvetésű közös mozgást eredményezhet, de a fogócskához még csak eszköz sem szükséges.

Nyáron jóval könnyebb a mozgás valamelyikére rábírni magunkat, de a hideg vagy az eső bekényszeríthet az otthonunkba. Az elszántak ilyenkor keresik fel az edzőtermeket, de ha otthon akarunk mozogni mindannyian, akkor egy célzott DVD segítségével módszeresen munkára foghatjuk izmainkat. Ráadásul az egész család végezheti együtt a tornát, az edzést.

A lényeg azon van, hogy a gyermektől olyat várjunk el, amelyet lát tőlünk is. Az elsődleges minta mi vagyunk, hát mutassuk meg, hogy milyen jó mozogni, és mi kell az egészség megőrzéséhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)