Jump to content

Lassan járj, de kevesebb ideig élsz?

2019. 10. 18. 19:00

Mindenfelől hirdetik, hogy a testmozgás az egészséges életmód alapját jelenti. A tudatos, egészséges táplálkozás és a sportolás együtt alapozzák meg a hosszabb, boldogabb életet.

A sportolást említve a legtöbben az edzőtermi izzadásokra gondolnak, amikor egy személyi edző adja az utasításokat, hogy milyen mozgást hányszor végezzünk el. A sportolás jelentheti természetesen azt az edzést, amelyet önmagunktól, akár otthon is elvégezhetünk. Elegendő néhány perc ahhoz, hogy a mozgás által megszabaduljunk belső feszültségünktől, valamint megmozgassuk izmainkat.

A sportolás szükséges az életünkbe, de a sport nem mindenki számára ugyanaz. Annyiféle lehetőség közül választhatunk. A legolcsóbb megoldás a futás, hiszen ahhoz semmi sem szükséges, hogy a környékünkön mozgásra bírjuk magunkat. Amennyiben a futás nem megy, úgy a gyorsabb tempóra vett séta is megfelelő lehet.

A romantikus, lassúra vett séta is kellemes lehet, de ha az egészség karbantartására szeretnénk a hangsúlyt fektetni, akkor intenzívebb gyaloglásra van szükség.

Egy tanulmány szerint, minél gyorsabb egy ember gyaloglási tempója, annál fiatalosabb a szervezete is. A séta pedig nemcsak a testet, hanem az agyat is karbantartja, így az agy működésére is jó hatással van a tempósabb gyaloglás.

Egy kutatásban gyaloglók tempóját vizsgálták. Azt találták, hogy akik lassabb tempót diktálnak sétáik alkalmával, nagyobb fokú öregedést mértek a testükben. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer is rosszabbul működik, de a tüdejük kapacitása is jócskán elmarad azokétól, akik ütemesebb sétára fogják magukat.

A gyaloglás tempója sok mindentől függ. Ha az ember ráér, és megteheti, nézelődik, élvezi a kellemes időt, a társaságot, akkor jóval lassabbra foghatja haladása tempóját. Ám az emberek között vannak eleve lassabban és gyorsabban gyaloglók. A tudósok szerint jelentősége van annak, hogy gyerekkorban megfigyelt gyaloglás tempója kihat arra, hogy milyen ügyesek lesznek felnőtt életükben. Mennyire fognak ügyesen mozogni, mekkora intelligencia hányadossal fognak rendelkezni, mennyire tudják érzelmeiket kontrolálni. A gyerekkori gyaloglás tempója arra is enged következtetni, hogy középkorú emberként gyorsan vagy lassan fog gyalogolni.

Az teljesen elfogadható, hogy életkorukból fakadóan, esetleges egészségügyi problémák miatt egy hetven, nyolcvan éves ember lassabban mozog, de a 40-45 éves ember esetében tapasztalt lassú gyaloglás a gyorsabb öregedést jeleit mutathatja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)