Jump to content

Internetfüggő?

2015. 01. 10. 18:00

Sok gyerek él át olyan időszakot, melyben az internet, vagy a számítógépes játékok válnak a szenvedélyükké. Honnantól számít ez a tevékenység függőségnek, és mit tehet a szülő?

A gyerekeket, a kamaszokat lenyűgözi az internet, sokan az összes szabadidejüket annak szentelik, hogy iskolatársaikkal csevegjenek, vagy, hogy a közösségi oldalakon szörfözzenek. A gép előtt eltöltött sok idő nem feltétlenül jelez függőséget, inkább csak problémás használatot.

A függőség betegség. Ha a gépezést a fiatal jutalomként, szenvedélyként éli meg, akkor egyre több időt akar majd ezzel a tevékenységgel tölteni.

Aki függő, nem tud a tanulásra koncentrálni, társas kapcsolatai szinte csak az online világban vannak, a régi hobbik már nem nyújtanak számára örömöt. Egy idő után hanyag lesz az öltözködése, nem eszik rendesen, sőt, olykor egész éjszaka netezik.

A számítógép alapvetőleg ártatlan. A korlátozása viszont manapság szinte lehetetlen. Az internet nem is mindenki számára rejt veszélyeket, általában egy bizonyos személyiségtípus hajlamos rá. Lehet, hogy az érintett fiatal zárkózott, szorongós, depressziós, kapcsolatokat nehezen alakít ki. A való világban nem, de az online világban jelentős sikereket ér el.

Van olyan fiatal, aki unatkozik, vagy épp az agresszióját éli ki az online térben. Az hajlamos a leginkább a netfüggőségre, aki magányos, és unatkozik. Itt sikereket érhet el (új szintet ér el egy játékban), népszerű lesz (lájkokat kap), ismeretségeket köt (közösséghez tartozás érzése.) A világhálón az az érzés lesz rajta úrrá, hogy egy érdekes világba csöppent, ahol pörgés van, és mindig történik valami.

Fontos a megelőzés, hiszen a problémás számítógéphasználatból már kialakulhat függés. A függőség egyik jele, ha a gyermek ingerült lesz, ha valami miatt nincs netközelben, vagy hazudik a netezéssel eltöltött időről.

A szülő állapodjon meg a gyermekkel a számítógép előtt eltöltött idő mennyiségéről. Fontos, hogy minőségi időt töltsön el vele: beszéljen vele az érzéseiről, az őt ért eseményekről, gondokról.

Le lehet vele ülni a net elé, és beszélgetni vele arról, mi a kedvenc oldala, kikkel ismerkedik, miért leli örömét benne. A fiatalokat manapság a közösségi oldalak révén az állandó online státusz átélése veszélyezteti. Ha gond van, szakértőhöz, pszichológushoz, családterepautához kell fordulni.

(Forrás: BabaPatika 203 február / Fotó:huffingtonpost)