Jump to content

Rémképek a kiságyban

2015. 01. 19. 15:25

Bizony előfordul, hogy csemetéink életében is akadnak nehéz éjszakák, sokszor kelnek fel rémülten, sírva egy-egy rossz álom miatt.

A szülő eleinte megijedhet, hiszen nem tudja előre, gyermeke mitől fél, mi zaklatta fel annyira. Viszont az ijedtségen túl jó hír, hogy az éjszaka, a kicsik fejében megjelenő rossz álmok annyira nem ártalmasak, mint ahogyan azt a gyermek érzi. Még csak most tanulja a világot, ezért természetes, hogy nem mindig tudja, hogyan kezelje ezeket a felriadásokat.

Segíts neki! Nyugtasd meg öleléssel, simogatással, menj át hozzá, de adj neki bátorságot is, hogy megküzdjön a rémképeivel, ne hagyd, hogy rászokjon arra, hogy átmenjen hozzátok, és veletek aludjon. Megoldás lehet egy éjjeli kislámpa, és egy plüssállatka is, mely biztonságot nyújt neki a jó éjt puszi után is.

Természetesen arra is bíztasd, hogy elmondja Neked az álmát, ismerd meg belőle a szereplőket, tárgyakat, egyes szimbolikus jeleket. Azzal, hogy beszámol neked, oldódhat a szorongása, és ha visszatérő álmokról van szó, legközelebb másképp alakíthatja a történteket.

Apropó rémálmok. Ha fél év körüli időtartamig sem tud szabadulni a gyermek a rémálmoktól (a beszélgetések, megnyugtatás ellenére sem), keressetek fel egy szakembert, aki segít rájönni, hogy mi terheli meg a leginkább, és segít abban, hogy újra kiegyensúlyozott lehessen. Egy ilyen súlyos esetben az indulatok elfojtása, egy elakadt gyász, vagy a hétköznapok bizonytalanságától való félelem is lehet az ok.

Mivel az álmok az aznap, vagy akkoriban történt emléket, tartalmat, érzést dolgozzák fel szimbolikusan, sokszor bizarr formában, ezért csemeténk rossz álmának okait a mindennapjaiban kereshetjük. Általában érzékenyen él meg valamit, szorong, fél egy szerepléstől, vizsgától, s álmaiban szörnyekkel, vadállatokkal viaskodik, vagy épp menekül tőlük. Főleg az óvodáskor a megpróbáló időszak a gyermek számára, ilyenkor fokozottan figyeljünk az álmaira, és a szorongásaira.

(Forrás:lelkielet.hu / Fotó: sleepsolutions.foamhome.in)

További érdekességekért keresd fel Facebook oldalunkat!