Jump to content

Tudtad, hogy a pajzsmirigybetegség meddőséget is okozhat?

2017. 01. 30. 15:54

A pajzsmirigybetegség főként nőket érintő probléma. Kutatások szerint, a kor előrehaladtával a kialakulásának a kockázata jelentősen megnő. A 40 év feletti nők esetében, minden 20. nőt érintő problémáról beszélünk

Mi állhat a hátterében?

A pajzsmirigy problémák kialakulásának hátterében főként genetikai- és környezeti tényezők, néhány esetben pedig vírusfertőzés állhat. A pajzsmirigy működésének a zavarát erősíti a jódhiányos táplálkozás, éppen ezért szervezetünk egészségének megóvása érdekében minél több tengeri hal és jódozott só fogyasztása javallott.

Mi állhat a hátterében? Mik a tünetei?

A pajzsmirigy alulműködését általában krónikus gyulladás okozza, mely kialakulhat nagyobb stressz, szülés vagy vírusfertőzés esetén is. A betegség hosszabb ideig lappang, mire az első tünetek jelentkeznek. Legjellemzőbb tünetei a fáradékonyság, hajhullás, székrekedés, levertség, csökkent koncentrációs képesség, aluszékonyság, depresszió, bőrszárazság, súlyváltozás, arcpuffadás. Fontos, hogy a tünetek észlelése esetén azonnal keressük fel kezelőorvosunkat, ugyanis a kezeletlen probléma súlyossá is válhat, ha idejében észlelik, rendszeres gyógyszeres kezeléssel megszüntethetőek a kellemetlen tünetek.

Pajzsmirigy alulműködése esetén a csökken a szervezet hormontermelése, ezáltal megnő a meddőség kialakulásának az esélye. Valamint a pajzsmirigyproblémáktól szenvedőknél, a vetélések esélye is gyakoribb, mint az egészséges nők esetében. Éppen ezért, gyermekvállalás előtt mindenképpen rendezni kell a szervezet pajzsmirigy hormonjait. Férfiaknál nem okoz meddőséget, azonban a kezeletlen pajzsmirigy alulműködés impotenciát okozhat. A pajzsmirigy túlműködése esetén, előfordulhatnak az alábbi tünetek, heves szívdobogás, fogyás, remegés, izgatottság,, alvászavar, állandó éhségérzet, gyakori verejtékezés, gyengeség , fáradtság, és menstruációs zavarok. A betegség, legyen szó túl-vagy alulműködésről, kezelhető és gyógyítható.

Az alul és túlműködés esetén is nő a vérnyomás, az érfalak merevebbé válnak, a keringés felgyorsul. Mindkét problémát ki lehet mutatni megfelelő vérvizsgálattal, és idejében elkezdeni a gyógyszeres kezelést. Alulműködés esetén, a vér TSH hormon szintje megemelkedik, túlműködéskor pedig lecsökken. A felborult hormonháztartás, a kezeletlen betegség, a menstruációs ciklus zavara, mind meddőséghez vezethet. Fontos, hogy az első tünetek megjelenésekor keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen megfelelő gyógyszeres kezeléssel, hormonpótlással rendbehozható és javítható a beteg állapota.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)