Jump to content

A figyelemfelkeltés idegölő, de hatékony módja

2019. 02. 22. 19:00

A gyerekek fő tevékenysége a játék, ezenkívül hozzátartozik viselkedésükhöz (sőt érésükhöz) a hiszti, a dac és a nyafogás is nemtől függetlenül.

Mert bizony minden kisgyerek nyafog. Ez a viselkedés nem azonos a hisztivel, amely harsogó, hirtelen felszínre törő érzelmi reakció és akár látványos földön fetrengésbe és ordításba is torkollhat. A nyafogás lassan indul és nem is olyan hangos, de válhat azzá, ha nem ismerik fel a gyerkőc körülötti felnőttek, hogy mit akar jelezni, tudatni a gyermek.

Minden gyermek nyafog, de közülük vannak, akik átlagon felül tudnak teljesíteni. Olykor még a szülőnek is nehezebb elfogadni és kezelnie azt, hogy gyerkőce nyafogós. Azt azonban kordában lehet tartani, ha megértjük a nyafogás okát. Az elsődleges feladatunk ugyanis az, hogy megtudjuk, mi váltja ki a gyermekből ezt a viselkedést.

A gyerekek nem buták, csak kicsit. Eljön a fejlődésükben az a korszak, amikor rájönnek arra, hogy ha a figyelmet magukra akarják irányítani, akkor nem muszáj teli torokból ordítani. Annak halkabb, de annál idegtépőbb verziója a nyafogás. Erre a legtöbb szülő reagál is, mert idegesítő tud lenni. A gyerkőcök hangja nyafogáskor magasabb, így arra tényleg intenzívebben reagál a szülő és a körülöttük lévők is. Ha az anyuka és/vagy apuka nem szeretné, hogy mindenki rájuk figyeljen, orvosolni igyekszik gyermeke problémáját. A nyafogás ugyanis figyelemfelkeltés, hogy valami van. Ez a valami lehet éhség, szomjúság, de jelezheti azt, hogy a kicsi fáradt, álmos, és a betegségre is felhívhatja a figyelmet.

A nyafogás tehát figyelemfeketés azért, hogy a szülő odaforduljon gyermekéhez és időt szenteljen rá. Ha ezt sikerült elérnie a gyerkőcnek, akkor a kis lelke is meg fog nyugodni, de csak akkor a figyelem kiharcolása után érdemben is változás történik.

Néhány szülő azonnal idegesen reagál a nyűglődésre, a nyafogásra. Ezzel azonban csak feltüzelik a gyerekeket, ugyanis ez a fajta reakció is figyelem a szülő részéről. Ha nem keresi meg a szülő a nyafi okát, és azt nem oldja gyermekében, az garantáltan további nyafogást von maga után. Ugyancsak nem jó szülői taktika a nyafogó show figyelmen kívül hagyása. Azért, mert igyekszünk nem tudomást venni a kicsi egyszemélyes színjátékáról, az nem jelenti azt, hogy nincs is gond. Amennyiben a nyafogás nem talál célba a szülőnél, a gyerkőc emel a fokozaton és akár hisztibe is torkollhat.

Igencsak nagy önuralom szükséges az érzelmeink féken tartására egy nyafogó gyerek esetében, azonban ez a legjobb módszer. Próbáljunk meg higgadtan reagálni gyermekünk kérlelésére, szavára, mert az ideges válasszal, a kiabálással csak azt érjük el, hogy gyermekünk is felveszi ugyanazt a hangnemet velünk.

A nyafogás megoldását jelentheti, ha határozottak és következetesek vagyunk. Vagyis, ha mondunk valamit, azt betartjuk és nem talál kiskapukat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)