Jump to content

Az ajándéktárgy mellé sorakozzon fel az élmény is

2019. 02. 27. 19:00

Anyagias, tárgyakban megnyilvánuló és pénzben mérhető világot élünk. Ebbe születnek gyermekeink, de nem kötelező érvényű, hogy erre irányítsunk gyerkőceink figyelmét.

Az általános szemlélet mégis más. Közeledik a gyermekünk szülinapja. Miben gondolkodik a szülő? Azon kattog már a szülinapot megelőző hónapokban az agya, hogy milyen ajándékkal tudná meglepni gyermekét. Puhatolózik, tapogatózik a gyerkőcét imádó szülő, hiszen örömet szeretne okozni csemetéjének. Jó esetben valóban ez is történik, és a gyermek üdvrivalgásban tör ki, ha azt a játékot kapja meg, amire vágyott. A játékokat később egészen más jellegű ajándékok fogják felváltani a kamaszkorba lépve. Eljöhet az a pont is, amikor már inkább bizonyos pénzösszeget nyújtunk át gyermekünknek, hogy később arra tudja elkölteni a pénzt, amire szeretné. Gyűjthet is hozzá, vagy kipótolhatjuk, ha szükséges.

Mi magunk szokatjuk rá gyermekeinket arra, hogy bizonyos ünnepekkor és alkalmakkor csak az okozhat boldogságot, ha az kézzel fogható ajándéktárgy. Egy idő múlva pedig ez lehet az örömforrás, ám, ha az ajándék nem találó, nem okoz örömet, akár a csalódottságba is átcsaphat. A karácsony és a szülinap csak úgy az igazi, ha a tortán kívül elhalmozzuk gyermekeinket ajándékokkal. Való igaz, hogy okozhat ez boldogságot, de vajon meddig tartót?

Milyenek a gyerekek? A játékok zömével addig foglalkoznak, amíg meg nem kapják. A vágyakozás érzése sokkal inkább izgalomba tartja őket, és amikor már a kezükben van az áhított játék, tárgy, mintha elillanna a boldogság, vagy csak rövid ideig tartó.

Egy gyermeknek nem csak ajándékkal, játékkal lehet a kedvét felkorbácsolni. Ha hosszú távon szeretnénk örömet biztosítani a gyermekeinknek, akkor nyújtsunk nekik élményeket. Töltsünk velük minél több minőségi időt. Ez nem csak azt jelenti, hogy a szülők vonulnak be a gyerekszobába és adják át magukat a gyerkőccel való játékba. Ugyanolyan élvezetes együtt töltött idő lehet az is, hogy a konyhába hívjuk magunk mellé a gyermeket. Egy közös vacsorakészítés, az ebéd közös megtervezése, az elkészítésébe való beavatás ugyanúgy lehet örömteli foglalkozás. Közben beszélgethetünk, történeteket mesélhetünk egymásnak.

Az élménynyújtás azt is jelenti, hogy olyan helyekre visszük el őket, ahol újat, érdekeset, szépet láthatnak. Nem luxusutazásra kell gondolni, hanem akár a környék közös felfedezése is jelenthet élményt. Megmutathatjuk azokat a kedvelt helyeket, ahol gyermekkorunkban szerettük az időt tölteni. Felfedezhetjük együtt a szűkebb és tágabb környezetünk nevezetességeit.

A mai világban annyi lehetőség van arra, hogy programot találjunk, és ez nem feltétlenül pénz kérdése. Vannak kiváló ingyenes programok, amelyeket érdemes kihasználni. A gyerekek számára az is külön élményt jelenthet, ha apa és anya behúzódnak a gyerekszobába és a kötelező esti mese olvasása helyett inkább közösen néznek mesét.

Nem is arról van szó, hogy nem kell a gyerkőcöknek ajándék, de az élmények biztosan maradandóbbak és a gyerekek vihetik magukkal útravalóként felnőttkorukban is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)