Jump to content

Stresszmentes iskolakezdés

2019. 08. 16. 19:00

Az iskolakezdés gondolata önmagában stresszes lehet gyerkőcnek és szüleinek egyaránt, de a stressz forrása mást jelenthet mindenki esetében.

Az új tanév elkezdés ráadásul magában hordozhat még egyéb változásokat is. Az óvodából iskolába érkező gyerekek is megérzik annak szelét, hogy egy új életforma vár rájuk. Költözés, egyéb okok miatt pedig a már rutinos iskolás is stresszhelyzetbe kerülhet, ha a megszokott iskolát kényszerül elhagyni és iskolaváltás miatt másik intézményben kezdeni. A legtöbb gyerkőc szeret jelen lenni, amikor az iskolaszerek megvásárlásáról kell gondoskodni, és még örömöt is jelenthet számukra az új tanévre bevásárolni. A szülők számára ez már kevesebb örömet biztosít.

Az iskolakezdés tehát tele van teendőkkel, amely már rányomhatja bélyegét a szülőkre és a diákokra is, de ezt a lehető legkisebb súrlódási felületté kell csökkenteni.

A nyári lazaság, a tovább fennmaradás időszaka véget érhet és megkezdődhet az iskolai időszakhoz való visszaszokatás. Ezt már érdemes ilyenkor megkezdeni, hiszen tudatosítani kell a gyerkőcökben, hogy ez a jó sor nemsoká véget ér. Korábban kell lefeküdni ahhoz, hogy másnap pihenten ébredhessenek, kötelezettségeik lesznek.

Az sem árt, ha a nyári szünet ideje alatt folyamatosan tartják a kapcsolatot az iskola- és osztálytársakkal. Az évnyitó elég feszültséget generál a gyerekekben azzal, hogy ünneplőben kell megjelenni a tömegben. Egy hasonló korú másik gyermek közelsége, barátsága – legyen az osztálytárs, ismerős gyermeke, évfolyamtárs, szomszéd – sokat lazíthat a gyerkőc feszengésén. Nemcsak az év megkezdése előtti időkben jön jól az ilyen külső segítség, de talán az egész tanév során szervezhetnek közös hétvégi, iskola utáni programokat.

A gyermekekben való stressz minimalizálása mindenképp a család, a szülők elsődleges feladata. Nem árt már beszélni arról milyen lesz az új tanév. Az alsó tagozatból a felsőbe történő átlépés is okozhat frusztrációt a gyerekekben, ezért az empatikus megközelítés, a sok beszélgetés enyhíthet a szorongáson.

A gyermekeket egészséges felnőtté szeretnénk nevelni, ezért az is része ennek a folyamatnak, hogy bevonjuk őket döntésekbe. Egy költözés miatti iskolaváltás duplán terhet jelenthet a gyermeknek, hiszen a megszokott iskolai közegét elhagyva még új otthonba térnek haza. Ha ilyen nagyfokú váltás előtt állunk, akkor érdemes felkeresni az új iskolát, hogy megnézhesse a diák és barátkozhasson az iskola miliőjével.

A nyári szünet utolsó heteiben már érdemes lapozgatni a tankönyveket. Fel lehet eleveníteni a tavaly tanultakat, és még mindig nem késő nekikezdeni a kötelező olvasmányoknak sem. Amennyiben nagyon elhanyagolta a diák az olvasást, úgy a szülő is besegíthet, így a diák partnerének érzi a szüleit, és némi támogatással motiválható a gyerkőc is. Természetesen ennek nem kell mindent az utolsó pillanatra hagyni, mert a fejünkre nőtt munka ugyancsak lelkileg megterhelő lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)