Jump to content

Hozd össze a családot még a szeretet ünnepe előtt

2021. 12. 13. 19:00

Itt az év vége. Habár még javában tart a készülődés, de a szeretet ünnepének mégis csak arról kell szólnia, hogy a család együtt legyen, kellemesen érezzék magukat.

Az a család, ahol gyerekek is vannak, kissé másabb a karácsony, mint ahonnan már kirepültek a csemeték a családi fészekből. Az iskolában a téli szünet előtti napokat élik a diákok és nemsoká rájuk tör a szabadság. Kétféleképp reagálhat a szülő arra, hogy a gyermek téli szünetre meg:

  • lesznek olyan napok, amikor segítséget kell kérni, hogy valaki vigyázzon a gyerkőcre, ha mindkét szülő dolgozik és ez szervezéssel, idegeskedéssel járhat vagy
  • a karácsonyi készülődést közösen élik meg és jókat szórakoznak minden egyes nap.

Az ünnepekre hangolódás remek módja, ha kidekoráljuk és ünneplőbe öltöztetjük az otthonunkat. Ebbe bátran be lehet vonni a gyerekeket. Igen, lehet, hogy nélkülük sokkal kevésbé nagy kosszal járna bármilyen alkotó tevékenység és valószínűleg időben is gyorsabban végeznénk, de gondoljunk arra, hogy az ilyen közös alkalmak beégnek az ember agyába és élete végéig szívesen emlékszünk vissza az ilyen pillanatokra. Ugyanakkor amellett sem mehetünk el, hogy a közös alkotás során beszélgethetünk, hasznos időt tölthetünk el együtt, valamint fejlesztő hatással van a gyerekekre bármilyen kreativitást igénylő feladat.

Nemcsak a dekorálásban, de a sütés-főzésben, sőt a takarításban is szerepet vállalhatnak a csemeték. Lassabb lesz a munkafolyamat, talán nagyobb rendetlenséggel és káosszal jár még a takarítás is, azonban valahogy el kell kezdeni. Ha pedig szívesen állnak munkába, akkor nem szabad tőlük elvenni az esélyt. Ha az a cél, hogy közös, de hasznos tevékenységet végezzünk a gyerekekkel együtt, akkor a türelmetlenséget el kell felejtenünk. Valahogy, valamikor nekik is el kell kezdeni a háztartási munkák végzését. Milyen példát mutatunk nekik, ha idegeskedünk, türelmetlenkedünk? Engedjük el a tökéletesre való törekvést. Örüljünk a lelkesedésnek. Ha van is hiba a munkájukban, majd utánuk elvégezzük pontosabban, de csak akkor, ha ők már nem látják. Ne tegyük teljesítménykényszeres és szorongóvá a gyermekeinket!

Amennyiben a családban van nagyobb gyerkőc is, akkor biztathatjuk arra, hogy segítse kisebb testvérét abban, hogyan kell elvégezni egyes feladatokat. Általában szívesen veszik kezükbe az irányítást, amellyel megnőhet az önbizalmuk és mélyülhet a testvérek közötti kötődés is.

Nemcsak maga a szeretet ünnepe hozhatja össze a családot, hanem már az azt megelőző készülődés. Ehhez azonban türelem szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)