Jump to content

Közel egymillió magyart kikészít a tél

2013. 12. 18. 13:30

Az év végi kimerültség, a fényhiány a lakosság 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz. A téli depresszió elsődleges oka Magyarország földrajzi elhelyezkedése, vagyis a téli időszakra jellemző fényhiány. Míg a téli depresszió a skandináv országokban a lakosság negyedét sújtja, a trópusi országokban ismeretlen jelenség. A téli depresszió a karácsonyt, és a családi békét is tönkre teheti.

A kevés napfény a szervezetben alacsony szerotonin és magas melatonin szintet eredményez, ez befolyásolja nemcsak az ember, de még bizonyos állatok kedélyállapotát is. Télen lemerül a szervezet energiaszintje is, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség. Tünet lehet a nyugtalanság, ingerlékenység vagy éppen az érdektelenség és az aluszékonyság is. Mindezeken felül jelentkezhet étvágytalanság vagy éppen falánkság is.

Dr. Perczel Forintos Dóra a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője elmondta: hasonlóak a tünetei a klinikai depressziónak is, csakhogy ezektől a betegektől az különbözteti meg a téli depressziós embert, hogy a tünetek ellenére képes ellátni mindennapi tevékenységeit, feladatait.

A tanszékvezető szerint a legjobb ellenszer a mozgás. Azt tanácsolja, minél több időt töltsön mindenki a szabad levegőn, - a hideg idő ellenére is -, és természetes fényben. A fényterápia jótékony hatása ugyanis bizonyított, igaz, Magyarországon még nem igazán terjedt el a módszer.

A Semmelweis Egyetem klinikai szakpszichológusa szerint a karácsonyi időszaknak köszönhető szabadnapokat érdemes kikapcsolódásra használni. A munkát, a terhelést csökkenteni kell. Szánjunk időt önmagukra, legalább napi fél órát olyan tevékenységekre, melyek örömet adnak – például zenehallgatás vagy aktív zenélés, olvasás, találkozás barátokkal, filmnézés - javasolja. Segít az is, ha a mindennapi kötelező tevékenységeket vagy házimunkát – például sütés, főzés, vasalás, takarítás – nem csak kötelességként éljük meg, hanem kedvvel fogadjuk – teszi hozzá.

A Semmelweis Egyetem tavaly elvégzett kutatásából kiderül, a társas kapcsolatok ápolása, a családtagokkal, barátokkal együtt töltött idő az ember alapvető igénye, biztonságot ad és eloszlatja a rosszkedvet. Ez – a szakpszichológus szerint - a téli depressziónak is remek ellenszere.

A karácsonyi időszak a rászorulók segítéséről és az adakozásról is szól. Ez az év minden szakaszában jótékonyan hat az önbecsülésre, emellett az ember más perspektívából látja saját nehézségeit, ha nála rászorultabbakkal találkozik. Ne hagyjuk magányosan a másikat (az ünnepek alatt megugrik az öngyilkosságot megkísérlők száma), egy egyedülálló idős ember is karácsonyozhat a szomszéddal békében, szeretetben – figyelmeztet Perczel Forintos Dóra.

Ne várjunk a másikra, hanem gondoljunk bele a helyzetébe - a depresszióra a bezárkózottság is jellemző -, legyünk nyitottak mások igényeire és arra, hogy ő minek örülne. Törekedjünk arra, hogy értékeljük az élet apró örömeit: érdemes minden este végiggondolni, hogy aznap milyen jó dolgok történtek velünk. A pszichológus azt javasolja, ne szégyelljen segítséget kérni az, aki maga már mindent kipróbált, és mégsem érez változást.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/hazipatika.com