Jump to content

Szerelmes manipulátorok 1.

2015. 05. 04. 15:00

Néha az az érzésem, hogy az egész világ manipulál. Gondolok itt a reklámokra, a kollégákra, barátokra. Úgy tartják, hogy a teljes őszinteség nem célravezető. Megbocsátható-e a manipuláció a párkapcsolatban?

Persze, a manipulációnak is vannak fokozatai. Létezik kis hízelgés, és megalázó, rejtett erőszak is. Hol a határ? Ha becsapod a párod azért, hogy olyat tegyen, amit egyébként nem tenne meg, vagy úgy viselkedjen, ahogy szeretnéd, akkor már túllépted a határt. Innentől kezdve romlik a kapcsolatotok minősége is.

Sajnos sok férfi abban látja a férfiasságát megtestesülni, ha erőszakosan harcolja ki, amit szeretne, tegye azt nyíltan, vagy burkoltan. Sok nő megerősödve jön ki egy ilyen manipulatív kapcsolatból, már csak azért is, mert rengeteg tapasztalatot szerzett.

A nők egy része is szokott élni a szex, a szívességek, sürgés-forgás fondorlatával.

Mire veti ki a horgot a manipulátor?

Megcélozhatja a másik ember büszkeségét, sérült önértékelési pontjait, valahová való tartozni akarását. Bármelyik utat is választja, áldozatával azt érzékelteti, hogy nincs rendben, de ha azt csinálja, amit ő mond, minden rendben lesz.

Eszközei

Érzelmi zsarolás, bűntudatkeltés, kritizálás, fenyegetés elhagyással, retorzióval. Remek önbizalomromboló, s érvei látszólag logikusak arra nézve, miért kell „engedelmeskednie” neki az egyénnek. Büntethet hallgatással, kommunikáció megvonással, látványos összeomlást tettet, és csepegteti a reményt. Ha ajándékot ad, szívességet tesz, azzal számító voltát bizonyítja.

A manipulátor milyensége

Lehet, hogy csak egy tanult rossz minta az oka viselkedésének, de állhat mögötte önbizalomhiány, bizonytalanság, és az aziránti küzdelem, hogy párját a saját ideálja szerinti képhez formálja.

(Forrás:Nők Lapja psziché 2015 március/ Fotó:financeforentrepreneurs.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!