Jump to content

A párkapcsolati gyász szakaszai

2015. 10. 12. 12:55

Egy hosszabb kapcsolat után minimum egy év, de egy rövidebb után, a legjobb esetben is két-három hónap a gyászidőszak. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a felek, immár külön új szokásokat alakítsanak ki, és újraszervezzék az életüket.

Sokkos napok

A szakítás után sokan azt hiszik, hogy még visszafordítható a folyamat, és tévedés áldozatai. Vannak, akik napokon keresztül sírnak. Igazi krízishelyzet ez, hiszen akit eddig szerettünk, akivel fényes jövőt képzeltünk el, most rútul elhagyott minket.

Ahhoz, hogy ezt mielőbb feldolgozhasd:

  • tölts több időt társaságban, ugyanis egyedül hamarabb leszel búskomor,
  • minél többször, akár kis időkre is tereld el a figyelmed, csinálj olyan dolgokat amik örömet okoznak.

Haragosság

Az elhagyott fél ráébred a keserű valóságra. Hibáztatja, leértékeli a másikat. Ezt a szakaszt az elhagyó fél is megtapasztalja, így támasztja alá döntése helyességét.

  • A legjobb, ha kiírod magadból a fájdalmad (segít a feldolgozásban), de a levelet mégse küldd el a volt párodnak. Később még megbánhatod.

Nosztalgia

Ó, azok a régi szép idők! Az elhagyott szerelmes idealizálja a múltat. Veszélyes szakasz ez, a legtöbb pár ekkor próbálja újra a kapcsolatot, de egy idő után ismét visszaköszönnek a régi problémák.

  • Próbálj meg realistább lenni, és ismerd be, hogy nemcsak jó, hanem rossz élmények is értek a kapcsolatban. Ha nem így lenne, nem ért volna véget.

Depresszió

A depresszió akkor köszönt be, ha benne ragadsz valamelyik fázisban. Állandóan nosztalgiázol, vagy épp dühösen bosszút forralsz.

A szakítás utáni gyászidőszak egyes szakaszai váltogathatják egymást, és akár többször is felüthetik a fejüket. Nincs menetrend, kinek hosszabb, kinek rövidebb időbe telik feldolgozni egy kapcsolat halálát.

(Forrás:lelkielet.hu, Fotó: pexels.com) Csatlakozz a Lelki Élethez a Facebookon!