Jump to content

A fizikumon túl a lélek is más

2018. 05. 15. 19:00

Nő és férfi alapvetően különbözik egymástól, és erre már egészen fiatal gyermekkorban rájövünk. A testi különbség mellett lelkületi különbségek is feltűnnek, ezért olyan nehéz megérteni nőnek a férfit, és férfinak a nőt.

A szemmel látható fizikai különbségeken túl régóta vágyunk arra, hogy megfejtsék a férfiak, hogy a nők mire gondolnak, és természetesen fordítva is ugyanígy igaz. Miért különbözünk annyira egymástól?

Ezek az ellentétek azonban csak látszólag ekkorák, valójában mindegy, hogy XX vagy XY kromoszómapárral rendelkezünk, alapvetően egyformán működünk, azonban a neveltetés ad némi pikantériát arra nézve, hogy a férfiak máshogy viselkednek, máshogy öltözködnek, és ugyanígy a nők. A társadalmi elvárásoknak megfelelően éljük életünket. Azonban teljesen hasonlóak sem vagyunk pszichológiailag.

A nő a férfit, a férfi a nőt
Ha a nők beszélni kezdenek a kapcsolaton belüli problémájukról, akkor nagyon sokszor az derül ki, hogy legfőbb panaszuk, a férfiak nem eléggé kommunikatívak a párjukkal, úgy kell belőlük fontos információkat kihúzni, gyakran az értelmeik kifejezésére sem képesek. Ezzel szemben a férfiak hasonló szituációban a nőkről azt mondanák, hogy túl sokat beszélnek, állandóan a nyomukban vannak.
Ebben van némi igazság. A férfiak egyértelmű válaszokat várnak és értenek meg, azonban a nők jobban használják a kommunikációt (már aki), és már akkor tudják (vagy tudni vélik), hogy ki mire gondol, amikor még ki sem mondták a gondolatot. A nők sokkal inkább másik helyzetébe tudják élni magukat és a mások érzelmeit is gyorsabban értelmezni tudják, mint a férfiak.

A nők nemcsak máshogy kommunikálnak, de a problémákat is máshogy közelítik meg. Sokkal több mindenkivel (akár idegennel is) megbeszélnek dolgokat, hogy informálódjanak, megoldási lehetőségeket gyűjtsenek, tanácsokat adjanak, kapjanak. A férfiak igyekeznek maguk megoldani a problémájukat, vagy csak egy-két, számukra igazán fontos baráttal osztják meg gondjaikat. A férfiak nagyban tudnak gondolkodni és előrelátóbbak, ám a nők egy-egy jelentéktelen pontnál is elidőznek, leragadnak. A hölgyek szeretnek túlozni. A problémákat sokszor sokkal színesebb és negatívabbként adják elő, mint a valóság, de ez nem csak a problémákra igaz, hanem a jó történésekkel is. Beleélik magukat a mesélés közben ugyanabba a történetbe, így újból és újból átélhetik a jót.
Az erős férfiak nemcsak fizikumukban erősebbek, hanem a stresszt is jobban bírják. A nők nehezebben is viselik a feszültséget, valamint az is hosszabb időbe telik, hogy megnyugodjanak.

A nők és férfiak közötti különbségeket a társadalomi elvárások csak megerősítik. Nem csoda, hogy a férfiak akkor érzik magukat igazán férfinak, ha ők tartják el a családot, de az is teljesen természetes, ha érdekli őket a technika, az autók, motorok, hiszen ezt várja el tőlük a világ, és mi, nők is. Nőkbe ez már nem oly tetszetős a karrierhajhász viselkedés, hiszen a női szerep az más. Anyává kell válni, aki gondozza és neveli a gyerekeket, kordában tartja a háztartást és összetartja a családot. Nincs is mit csodálkozni, ha a férfi vágya inkább az, hogy a munkájában teljesedjen ki, míg a nők inkább lelkiekben igyekeznek tanulni, erősödni, fejlődni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | healthyway.com, abc.es, funnyjunk.com/képek)