Jump to content

Mitől döglik a légy? A szépség

2018. 05. 31. 08:00

Amikor kirobbanó formában érzed magad, akkor magabiztosabb is vagy. Ha még olyan ruhában is jelensz meg, amely előnyös és minden tekintetben jól áll, csak hozzájárul ahhoz, hogy észre vegyék környezetedben is, hogy jól nézel ki.

A szépség megítélése nagyon szubjektív. Szerencsére. Mindenki más, így van esély arra, hogy megtaláljuk párunkat. Ám mindenki életében fontos az, hogy el tudja fogadni külső megjelenését, és a külvilág is elfogadja. Mindenkinek nem tetszhetünk, sebaj, feldolgozzuk. Ha a sors nem épp a legelőnyösebb külsővel áldott meg valakit, azt is könnyebb akkor elfogadni, ha belső szépségtől ragyog valaki, és még inkább, ha ezt észre is veszik mások. A szépség mindenki számára mást jelent. Van, akinek a természetesség jelenti a szépséget, másnap a porcelánbabává sminkelt arc, a divatos ruha, és még sorolhatnánk. 

Mi van a belsővel?
A külső nem minden, fontosak a belső tulajdonságok is. Valljuk ma ezt sokan. És tényleg így van, talán már mindenki tapasztalt olyan személyt a környezetében, hogy dekoratív, csinos, megszólalásig jó volt, de amint megszólalt, az arrogancia, a pökhendiség érződött belőle. A szépsége pillanatok alatt szertefoszlott. A szépség imázsa változhat.
A legfontosabb, hogy elfogadjuk magunkat, mert ha ez megvan, akkor a külső megjelenésünket is megváltoztatja és tetszetősebbé válhatunk. Márpedig a párválasztás előtt állók számára különösen fontos, hogyan látják őt a másik nemhez tartozók. A megjelenés ugyanis nagyon fontos tényező, de nem csak ez a mérvadó. Nem így volt ez a régi időkben. A belső szépséggel nem sokat foglalkoztak. Vajon a kívülről jövő szépség mennyire befolyásolja az emberek döntését? A szépség megítélésére hatással volt az evolúció?

Az állatvilágban is az erősebb, ügyesebb, díszesebb hímet választja a nőstény a jobb gének érdekében. Az emberek esetében a nők is hasonlóan választanak maguknak párt, de a belső tulajdonság is dominál esetükben. A férfiak jobban megnézik a nők fizikai megjelenését, de mindig jelen van egy általánosan elfogadott séma minden kultúrában, amely által valaki szépnek sorolható. Ám a szépség akkor teljesedik be igazán, ha mellé egészség és termékenység is társul.
A szépség szoros kapcsolatban áll az evolúcióval, azonban vannak olyan veleszületett jegyek, amelyeket mindenképp szépnek ítélhető függetlenül a kultúrától. Az egészséges megjelenés önmagában szépséget tükröz, hiszen a hiánytalan fehér fogsor, a sima bőr, a fényes haj nemcsak szép, de egészséges is. Az örökölt tulajdonságon túl az adott kultúrán belüli szépségideál is meghatározza a szépséget. A harmadik szinten jelenik meg az, hogy vajon a dekoratív megjelenés mennyire van összhangban a belső tulajdonságokkal? Akkor van összhangban, és akkor látja a külvilág is szépnek, ha a szépségideálnak megfelelő külsőn túl, egészséges önértékeléssel és önbizalommal rendelkezik valaki. Kívül és belül is szép, ezek harmonizálnak egymással.

Ha az alkatunkhoz illő ruhát választunk a megfelelő színben, a hajunk is stílusunkhoz való, a társadalmi elvárásoktól nem elrugaszkodott a megjelenésünk, és ezt ráadásul mi magunk is így gondoljuk, büszkék vagyunk külső megjelenésünket, az kifelé is jó megjelenést biztosít. Ettől látszunk szépnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: iobint.com, india.com, arabiaweddings.com)