Jump to content

Tedd segítőddé a panaszt

2018. 06. 09. 19:00

Az élet nem fenékig tejfel, bizonyos szakaszokban igencsak nagy fejtörést okozhat a párkapcsolatunk, a munkahelyünk, tanulmányaink, és nehéz lenne mindarra kitérni, hogy még micsoda. Jó, ha valakinek ki tudjuk önteni a lelkünket.

A feszültségoldás egyik módszere az, ha megoldjuk a fennálló problémát, ám olykor nem látjuk teljesen át, vagy nem tudjuk azonnal a megoldást. Ha valakivel meg tudjuk beszélni mindenféle dolgainkat, akár bajunkban is rávilágíthat a következő lépésre. Talán nem is olyan nagy gond egy másik személy számára, ha olykor panaszunkat hallgatják végig. Nagyon nagy tehertől szabadíthat meg minket egy olyan személy, akinek elmondhatjuk, ami a szívünket bántja. Feltéve, hogy azt mértékletesen tudjuk tenni, nem nyomjuk agyon panaszáradatunkkal, és nem tesszük ezt sűrűn.
Nehéz a panaszt végighallgatni egy olyan személytől, akinek száját szinte más sem hagyja el a negatív megjegyzéseken és az elégedetlenségen kívül. Még nehezebb arra reagálni.
Ha egy párkapcsolaton belül az egyik fél jelzi, hogy valami nem stimmel, arról panaszkodik, hogy a kapcsolat kettejük között nem jó irányba halad, akkor jelzés értékű arra nézve, amit akár a másik fél is érzett, csak nem mondott ki. Ugyanúgy jelezheti az olyan problémát is, amit kettőjük közül az egyikük nem is észlelt, nem is tudta a gond létezését. Egyszóval a panaszkodás szolgálhat az előnyünkre is. Ámde, ha a párkapcsolaton belül a panaszkodás folyamatos, ráadásul minden apróságra kiéleződő, akkor a másik fél vagy semmibe veszi ezeket a szavakat, vagy olyan feszültséget kelt a már amúgy is meggyengült kapcsolatban, hogy egyre rosszabb irányt vesz.

Mindannyiunknak nehézséget okozhat az egyensúly megtalálása a munka, a család, a boldogság egyensúlyba hozásában. Nem is egyformán lehet kezelni, ám ha feltűnt, hogy te magad is sokat panaszkodsz, akkor ragadj tollat és papírt, jegyzetelj!
Fogalmazd meg a panasz okát és azt is, hogy az hogyan lenne egyszerűen orvosolható. Ha valamilyen oknál fogva mégis gátol valami abban, hogy legyőzd a bajt, akkor sem másban kell keresni a hibát. Adj magadnak egy kis időt, hogy tisztuljanak gondolataid és talán a már korábban megfogalmazott megoldást is megvalósítod.A panasz jegyzetelését akkor is tedd meg, ha a barátnőd áraszt el elégedetlenségével. Kérdezd meg tőle, hogy mi a panasz oka és mi lenne annak megoldása? Amint erre választ tud adni, úgy terelődhet a beszélgetés egy egyészen más irányba.
Általában azért panaszkodunk, mert valamiben hiányt szenvedünk. Vagyis vágyunk valamire, amit nem kapunk meg. Nem csak kézzel fogható dolgok után sóvároghatunk, hanem vágyhatunk arra, hogy társunk odafigyelőbb legyen velünk szemben, de azt nem kapjuk meg tőle. Márpedig a sóvárgás belülről fakadó, érzelmeink kielégítetlenségét jelző. 

A panasz tehát azt jelzi, hogy valamit nem úgy érzünk, mint ahogyan azt szeretnénk, de arra vágyunk, hogy kívánságaink mégis beteljesedhessenek. Ha a panasz után megkapjuk az érzelmi kielégülést, az életünk újból egyensúlyba kerülhet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: macmillandictionaryblog.com, healthista.com)