Jump to content

Szerelemből szeretet?!

2018. 06. 27. 19:00

Hány házasság és kapcsolat felbomlása írható annak számlájára, hogy a felek egymásért már nem szerelmet, hanem szeretet éreznek, és ezt kevésnek tartják ahhoz, hogy összetartsa őket. Vajon tényleg átalakulhat a szerelem szeretetté?

A szerelem perzsel, feltölt, olykor pedig felemészt, bánt. Ha egy pár tagjait az erős szerelem köti össze, ebből az indíttatásból gondolják úgy, hogy egymással fogják leélni az életüket, akkor hová lesz ez az érzelem? Márpedig sokévnyi házasság után sokan panaszkodnak arra, hogy nem szeretik párjuk. Éreznek ugyan tiszteletet vagy szeretetet iránta, de a szerelem átalakult szeretetté. Hogyan tudjuk megkülönböztetni és ilyen élesen szétválasztani egymástól érzelmeinket? Természetesen könnyű a dolgunk a boldogság és a boldogtalanság közötti különbséget felfedezni, azonban a szerelem és a szeretet mégiscsak egy tőről fakadók. Márpedig sokan vélik úgy érezni, hogy eltűnt életükből a szerelem, de a szeretet ott pislákol.

A szerelmet mindenki úgy akarja megélni, mint felemelő, sőt felperzselő, vad és tüzes érzelem. A viszonzott szerelem az igazi, és akkor tekintjük annak, amikor a kapcsolat hajnalán minden a szerelem körül forog. Ilyenkor szó szerint elveszíthetjük a fejünket, nem mindig a realitások talaján járva, rózsaszín szemüvegen át látunk mindent. Felgyorsul a szívverésünk, a pulzusunk, elöntenek a hormonok, és jó érzés szerelmesnek lenni. Ám a szerelem nem mindig ilyen fékezhetetlennek tűnő érzelem. Ha ez pezsgés már nincs meg, akkor a szerelemnek is lőttek?
Márpedig a régebb óta egy párt alkotók saját magukban érezhetik a szerelmet, amely ugyan már nem éget meg, nem jár extázissal, de kiegyensúlyozottan és határozottan szeretik párjukat. Dukál ez esetben is a szerelem szó, vagy már csak a szeretet?
Ne bizonytalanodj el mások szavában. Az ilyen szerelem is szerelem, még ha sokkal szolidabb és csendesebb is, de ott van, jelen van, beépülve az életedbe, a szívedbe.

Nem kell ide más, csak logika. Fárasztó lenne minden egyes nap olyan intenzív érzelmi hőfokon égni, és olyan aktív testi kapcsolatot élni, mint a legelején. A cél pontosan az, hogy génjeinket eredményesen továbbadjuk gyermekeinknek, nem pedig az, hogy belehaljunk a szerelembe, tehát az élet úgy alakítja, hogy idővel a bennünk tomboló hormonok csitulnak. Nem tűnnek el, de lecsitulnak, így sokkal alkalmasabbá válunk a szülői szerepre, a harmonikus és kiegyensúlyozott családi életre. De attól még a szerelem nem alakul át szeretetté, csapán mérséklődik a hevesség. Legalábbis sok esetben így van, ám tévesen úgy érzékelik, hogy már sem a vágy, sem az érzés nem olyan, mint volt. Tényleg nem olyan, de attól még van. Sokan azonban a téves elgondolás és az érzelmek nem helyes megkülönböztetése miatt szakítanak párjukkal. Idővel beigazolódhat, hogy jó döntést hozott-e vagy sem.  Teljesen más az, ha egy kapcsolat a végtelenségig kihűlt, azt már semmi nem tudja jóvá varázsolni, akkor ki kell lépni a kapcsolatból.

A szerelem sem azt jelenti, hogy minden és mindenki tökéletessé válik különleges szemüvegen át nézve. A gondok ugyanúgy felmerülnek, de a szerelem megmarad, még ha nem is perzsel szénné.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: wired.com, allthetests.com, babangrichie.org)