Jump to content

Hová ez a nagy sietség? A fiatalon köttetett házasság

2018. 07. 27. 19:00

A mai világban a családalapítás és a házasság kérdése kitolódhat, mert a figyelem a karrierépítésre, az egzisztencia megteremtésére, a tapasztalatok és élmények gyűjtésére terelődik, amelyet a fiatalok húszas, harmincas éveikben akarnak megtenni.

Mire minden közelít ahhoz, amit szeretnének elérni a fiatalok, már jócskán benne lehetnek a harmincasok klubjában, de ebben nincs benne a tartós kapcsolat, a család. Sokan ilyenkor kezdenek ráeszmélni arra, hogy ideje lenne a kapcsolatokat építeni, hogy megtalálják a párjukat és családot alapíthassanak. Ma már ez is általános felfogás, de szüleink, nagyszüleink idejében máshogy volt. Ami most a harmincat jelenti, az előző generációk számára a húszas éveikben történt meg. Nem volt ritka, hogy még alig ért a fiatal a felnőtt korba a lány, már oltár előtt állt a párjával és házasságot kötöttek. A gyermekvállalás is sokkal korábban történt akkoriban. Manapság a házasságkötés ideje egyre inkább kitolódik. A nők esetében a harmincas éveikhez közelítve mennek férjhez, a férfiak pedig inkább a harmincas éveik közepén (vagy még később) érzik magukat arra késznek, hogy kimondják az igent. Mivel mára ez kezd az elfogadott és általános tendenciává válni, a más meglátás lesz a furcsa.

Generációról generációra érvényben van az, hogy később vállalnak felelősséget és elkötelezettséget a fiatalok. Közülük sokan ráadásul nem is vállalják fel a házasság intézményét, csak élettársként szerepelnek egymás mellett. Aki mégis házasságkötésre adja a fejét, mielőtt belevágna az új kalandba, még meg akarja ismerni a világot, tanul, jól fizető állást keres, megteremti egzisztenciáját és kiéli magát, hogy mire leköti életét, ne legyen benne semmilyen hiányérzet. Ha meg is találják egymást a fiatalok viszonylag korán, akkor sem állnak oltár elé sokáig, hanem inkább összeköltöznek, hogy megismerjék igazán egymást. Lakva ismerszik meg az ember, szokták mondani, és ezt gyakorolják is a fiatalok. Nagy meglepetésként ér szinte mindenkit az, ha egy fiatal pár néhány hónapnyi (!!!), vagy egy-két évnyi együtt járás után, még az összeköltözés előtt házasságot tervez. Amint bejelentik a fiatalok a szándékukat, a környezetükben mindenki azt sejti, hogy ennek hátterében valószínűleg a baba érkezése lehet. Amint kiderül, hogy nem csak egy pocakban növekvő magzat lehet az indok a fiatalok házasságkötésére, elkapkodott, hirtelen és meggondolatlan döntésnek ítélik.

Abban a korban, amikor a házasságkötés egyre inkább kitolódott, és ez lett az általánosan elfogadott, már az okoz megdöbbenést, ha két ember fiatalon kívánja összekötni az életét. Anyáink, nagyanyáink idejében azt nézték ki, aki nem házasodott meg a húszas évei elején, manapság meg az a bizarr, ha azt megteszi valaki?

Azért van annak valami alapja, hogy tartanak a fiatalon megtörténő házasságtól, ugyanis a 25 évnél fiatalabban köttetett házasságok java válással végződik. Ennek oka az éretlenség, az önálló életvezetésben felmerülő problémák, és persze az anyagi nehézségek is. Még inkább igaz ez, ha időközben bővült egy gyerkőccel is a család. Ám ez egyáltalán nem törvényszerű, mint ahogy arra sincs garancia, hogy a harmincas éveik közepén vagy végén kötött házasságok örök életre szólnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: dglobe.com, wikimatn.ir, glamour.com)