Jump to content

Mikor érdemes külső segítséget kérni párkapcsolati gondjainkban?

2018. 08. 05. 17:00

Akkor boldog az életünk, ha rendben van körülöttünk minden, amibe beletartozik az egészségünk, a boldog párkapcsolat, a család, az anyagi jólét is. Ha ezek közül valamelyik megszűnik, vagy meggyengül, akkor az egész életünk egyensúlya megbillenhet.

Az életünk egyik legfontosabb tényezője, hogy megtaláljuk párunkat, társunkat, és vele boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban éljünk.  A mámoros, szerelmes első időszak után egy kicsit tisztulhat a kép, és az összeköltözés, házasságkötés utáni időszak egészen más lehet, mint a kezdetekben. Ez teljesen normális akkor, ha igyekszünk normális szinten tartani az életünket. A dolgos hétköznapokon is foglalkozni kell a kapcsolatunkkal. Ha nem így történik, elhanyagoljuk egymást, akkor szép óvatosan már csak egymás mellett és nem együtt élünk. A kihűlő kapcsolatokra megoldást jelenthet, ha egy külső személyt is bevonunk, hogy reálisan rálásson az életünkre, bajainkra, és megoldással szolgáljon párkapcsolati gondjainkra. A párterapeuta rávilágíthat arra, hogy miért alakult ki a kapcsolatunkban a probléma, miként lehetne azt fokozatosan megszüntetni. Nemcsak a haldokló kapcsolatokat lehet visszatornázni párterapeuta bevonásával, hanem akkor is lehet használni a párterápiát, ha még jobbá szeretnénk tenni házasságunkat. Vagyis nemcsak az összeomlás szélén állva lehet felhasználni szakember segítségét, hanem kisebb gondok esetén is. Mégis az a jellemző a párokra, hogy általában akkor kérik egy terapeuta segítségét, amikor égetően nagy a baj, és egyedül, a pár tagjai nem képesek megbirkózni a problémákkal, azonban még esélyt szeretnének adni a kapcsolatuknak.

Az egyik ilyen eset a megcsalás. A párterapeuta ugyanis irányítani tudja a felek közötti veszekedést. A párterápia az, ahol ki kell mondani mindent, ami a lelkünket nyomja. Amíg otthon ez abból állna, hogy egymás fejéhez vágnak mindent, és sehogy sem közelítenek a megoldáshoz, addig a terapeuta abban segít, hogyan tudják elengedni a haragot, és feldolgozni a helyzetet.

Az egymástól való elhidegülés oka lehet, ha az életünk merőben megváltozik. Ilyen lehet az is, ha baba születik a családba, vagy éppen az élők sorából távozik egy szeretett személy. Habár egy baba születése nagy öröm, mégis az anyák élete megváltozik, és akár a férj rovására is mehet, ha nem képes egyensúlyt teremteni a nő az életében. A terapeuta segít abban, hogyan dolgozzuk fel a megváltozott életet. Segít abban, hogyan tudnánk hatékonyabban kommunikálni egymással, és a konfliktuskezelési technikák elsajátítását is megtanulhatják.

A párok jelentős része azért keres fel szakembert, mert úgy érzi, hogy megváltoztak egymás iránt az érzelmeik. Azok a mély érzések, amelyek a kezdetekben összekötöttek két embert, az megszűnt, vagy nagyon gyenge. Mielőtt válásba, szakításba mennének bele a párok, sokan döntenek úgy, hogy felkeresnek egy párterapeutát, utolsó esélyt adva kapcsolatuknak. A párterápia során kiderülhetnek, hogy melyek azok a területek, amelyek problémásan működnek a kapcsolatban, és talán a megoldást is megtalálhatják rá.

A párkapcsolat fontos tényezője a testiség. Ha az nincs, akkor keresztet is szoktak rá vetni. Azonban nincs minden feltétlenül veszve, és ebben is segíthet a párterapeuta.
A megváltozott egészségi állapot is kihathat egy kapcsolatra. Ilyen esetben nemcsak a betegség jelenléte okozhat gondot, hanem az egyik fél beteg állapotba lép, míg a másik ápolóba, és ezt nehéz feldolgozni. A lelki terhek cipelése mellett megváltozhat a kapcsolat minősége, a szexualitás megszűnhet, amely frusztrációt okozhat. Ebben is tud segíteni a párterápia.

Nagy bátorságra utal, ha felismerik a párok azt, hogy baj van a kapcsolatukban, és ehhez párterapeuta segítségét is kérik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: hindustantimes.com, crosswalk.com, marriage.com)