Jump to content

A rózsaszín köd utáni valóság

2018. 08. 25. 19:00

A bimbózó párkapcsolatban az  érzelmek hevesek, és elképzelhetetlen, hogy a szükségesnél több időt külön töltsenek a szerelmesek. A mámoros időszak múltával egy kicsit más színezetet ölthet a kapcsolat, nem feltétlenül rózsaszínűt.

Előre figyelmeztetnek mindenkit, hogy az az érzés, ami a nagy szerelem átélésekor jelen van, nem állandó. A szerelem megmaradhat, de veszíthet hőfokából, intenzitásából. Ezt a természet is szabályozza a hormonok által, és a mámoros szerelemből egy harmonikus, szeretetteljes párkapcsolat alakulhat ki. Azt mondják, hogy ha tenni kell egy kapcsolatért, az már nem is jó. Márpedig, ha nem teszünk semmit, akkor elmegyünk és eléldegélünk egymás mellett. Valamilyen erőfeszítést mégiscsak bele kell vinni egy kapcsolatba, amely jelenti az odafigyelést, a kommunikációt, a szeretet adását, elfogadását. A harmonikus párkapcsolatban szükséges tisztában lenni önmagunkkal, ismerni a társunkat (nem felületesen, hanem mélyen). Szükséges a felelősségvállalás, az érzelmek kinyilvánítása. A párkapcsolat egy szövetség két ember között, és ehhez még csak hivatalossá sem kell tenni.

Több év közös együttélés után pedig már annyira ismerjük párunkat, és a párunk is úgy ismer minket, hogy egy apró rezdülésből képesek vagyunk megítélni hangulatukat, mint ahogy ők is tudják, hogy mikor milyen passzban vagyunk. A közös élet során már felszínre kerülnek a hiányosságaink, a gyengeségeink, emberi gyarlóságunk. Minden párkapcsolat halad a saját és közösen kitaposott útján, amelyet alakítanak a kapcsolatban élők, az egyéni igények, a társadalmi elvárások is.

Egy párkapcsolat alakítja személyiségünket, ahogy mi is hatunk a másikra. Ha a kapcsolat jó, akkor nem elnyomjuk egymást, hanem egymáson keresztül szárnyalhat és fejlődhet mindenki. Ebbe beletartozik az is, hogy az élet nem mindig csak sikerekből áll össze, hanem hozzátartoznak kudarcok, hibák, tévedések.

A párkapcsolat olyan, mint egy társasjáték. És a társ szón ez esetben nagy a hangsúly, hiszen közösen vállaltok felelősséget az életetekért. A komoly és mély beszélgetések segítenek a kapcsolat elmélyítésében, a közös felelősség vállalásában. Ám a komoly beszélgetéshez szükséges az igazán egymásra figyelés és az őszinteség.

Még a legjobban működő párkapcsolatokban is adódhatnak problémák, nézeteltérések, amelyek nem akkor elintézettek, ha nem foglalkozunk velük, hanem akkor, ha meg tudjuk közösen beszélni, együtt találunk arra megoldást. Sok esetben még a múltból felbukkanó kósza sérelmek is felszínre bukkannak. Az érzelmek nyílt megbeszélése sok frusztrációtól megszabadíthat mindenkit. A beszélgetések közelebb hozhatnak egymáshoz, problémás szituációkat tisztázhat, és a lelket is gyógyíthatja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: servingjoy.com, mensxp.com, bustle.com)