Jump to content

Amikor nem érkezik a trónörökös

2018. 10. 22. 19:00

Az élet rendje a születés, az élet, és ennek befejezése a halál. Az, hogy a születés és a halál közé mit illesztünk be, részben a szülőktől függ, részben a társadalmi szokások befolyásolják, de a legtöbbet mi magunk tehetünk annak alakításáért.

Az is az elvárás, hogy a felnőtté válás után megtalálják magukat a fiatalok a felnőtt életben. Így fontos, hogy munkahelyet találjanak magunknak, amely lehetőséget teremt az új és önálló élet megkezdésére. Találják meg a párjukat, hogy készen álljanak a családalapításra. Van, aki korán megtalálja a párját és úgy is érzik, hogy készen állnak a gyermekvállalásra, de ma már sokkal jellemzőbb az, hogy csak a stabilabb alapok megteremtése, valamint a minél több élmény és kaland felhalmozása után érzik úgy, hogy készen állnak a házasságra, a családra. Fiatalon sokkal nagyobb az esélye a teherbeesésnek, mivel azonban egyre később vállalnak gyermeket a párok, sokszor csak akkor derül ki, hogy valamelyiküknél egészségügyi probléma áll fent, így a várva várt gyermek nem érkezik. Elkezdődik a kétségbeesett próbálkozás. Jó esetben, ha nincs nagy gond, természetes úton megfogan a magzat, de sok esetben bele kell szólni az orvosoknak a természet rendjébe és még így sincs teljes garancia arra, hogy egészséges baba születik a családba.

Párok sokasága próbál ki minden alternatívát ahhoz, hogy sikeres legyen a családalapítás. Éveket, pénzt, lelki erőt áldoznak fel azért, hogy gyermeket vállalhassanak. Megéri ez a próbálkozás, ha végre ténylegesen pozitív lesz a terhességi teszt, és megszületik az egészséges utód. Csakhogy eddig eljutni is kínkeserves lehet. Az éveken át történő próbálkozás felemésztheti a párok kapcsolatát. A várva várt gyermek érkezése talán helyrebillentheti az egyensúlyt. Mi történik azokkal a párokkal, ahol a próbálkozások ellenére sem sikerül a gyermekáldás?

Megvisel mindenkit az, hogy ami másnak könnyedén és természetesen működik, az nálunk egyáltalán nem valósítható meg. Azok, akik gyermekre vágynak, de nem adatik meg, úgy érezhetik, hogy nem tudják azt a feladatot teljesíteni, amelyet kellene produkálniuk. Mintha gyermek nélkül nem is lehetnének teljesek, hiszen ez lenne az élet rendje, ezt várja a család, a társadalom és persze saját maguk is így érzik. Óhatatlan, hogy tudat alatt még az egymás hibáztatása is megjelenik. Eleinte talán csak legbelül hibáztatják egymást, de a sok sikertelen próbálkozás, az évek terhe csak halmozódik, és ami addig csak belül mocorgott, az később a felszínre is törhet. A baba vágya, és a gyermek hiánya komoly terheket róhat egy kapcsolatra. Csakis tudatos odafigyeléssel, hatékony kommunikációval lehet kezelni azt, hogy csak nem érkezik az utód. Hogyan lehet ezt átvészelni?

Számos vizsgálaton, sikertelen próbálkozáson, talán még vetélésen is keresztül mehetnek a párok, és a baba csak nem érkezik. Fájdalmas történet az ilyen, de nem élhet ennek fényében az ember. Az nem megoldás, ha elzárkóznak a világ elől. A legnehezebb, hogy el kell fogadni a sorstól, ami történt. Szőnyeg alá seperni sem szabad. Sőt ez is egyfajta gyászfolyamat. A legtöbb, amit magukért tehetnek a párok az, hogy megbocsátanak maguknak és párjuknak is. Ahogy a gyermek nemzéséhez is ketten kellenek, úgy ahhoz is két ember szükséges, hogy a fájdalmakat is együtt küzdjék le, amelyet a gyermektelenség, a próbálkozások sikertelensége ad. A fájdalmakat, a veszteséget nehéz feldolgozni, de együtt könnyebb. Ehhez sok beszélgetésre van szükség, és ne féljenek segítséget kérni szakemberektől. Csak így élheti túl a nehézségeket egy párkapcsolat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com)